Пaртизански преговори са усташама у Ливну

Пaртизански преговори са усташама у Ливну

ВРХОВНИ ШТАБ

Народно-ослободилачке војске и партизанских одреда Југославије 17.01.1943. године

ШТАБУ IV ОПЕРАТИВНЕ ЗОНЕ

По питању усташких изасланика који су дошли у Ливно ради преговора треба поступити овако: 1) Ако су ови изасланици дошли у Ливно а да нису били примећени од наших јединица на положајима, односно нису се њима јавили, онда те изасланике треба до даљњега задржати. 2) Они не смеју долазити у додир са становништвом на слободној територији, али према њима треба поступати као према парламентарима, ако нису шпијуни.

На њихове предлоге треба одговарати следеће: По првој тачки, да се дође до компромиса између партизана и усташа, односно преда оружје, не може бити никаквог разговора. По другој тачки, Францетић и друге усташе налазе се при Врховној команди као таоци и за сада о размени не може бити разговора. По трећој тачки, по питању сарадње у борби против Италијана, нема никаквих запрека са наше стране да усташе ту борбу започну, јер наша борба је у првом реду усмерена против окупатора, а онда и против оних који окупатора помажу. Против таквих хрватских јединица, које ће се борити против Италијана, односно против окупатора, ма где то било, ми ћемо обуставити непријатељства, јер наша борба има само један циљ а то је – ослобођење наше земље од италијанских, њемачких и других окупаторских освајача и њихових унутрашњих савезника.

Пошто смо сазнали за страшан злочин Њемаца и усташа кога су учинили против становништва и наших бораца у Славонији код Ораховице, т. ј. да су примјенили отровне гасове, то на ово одговарамо следеће: Нас никаква средства не могу застрашити да и даље наставимо нашу борбу. Ми ћемо на таква зверства одговорити таквим снажним ударом и таквим репресалијама против усташа и Њемаца да ће то изненадити и то врло неугодно изненадити ову злочиначку господу, која мисле да могу некажњено вршити своје злочине. Нека буду ова господа увјерени да ово нису наше пусте претње него да ћемо ми то заиста и извршити. Ми смо о примјени таквих отровних гасова код Ораховице одмах извјестили наше савезнике – Совјетски Савез, Енглеску и Америку, равнања ради.

Због тога случаја код Ораховице све досадашње заробљенике усташе и Њемце који се налазе код нас ми сматрамо као таоце, који ће у првом реду осјетити последице горе наведених злочина. Све ово стављамо до знања усташким и њемачким властима.

Смрт фашизму – слобода народу.

П. С. Ово саопштите изасланицима али их немојте пустити прије но што нас известите јер могу у међувремену наступити неки нови моменти.

Врховни командант Н. О.В. и П. О.Ј.

Тито /својеручни потпис/

Извор: СРБИ У БИХ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Терор монтенегинских усташа над Србима Црне Горе се наставља несмањеном жестином!

Терор монтенегинских усташа над Србима Црне Горе се наставља несмањеном жестином!

* Милија Павићевић и Милош Митровић су у априлу током протеста у подгоричком насељу Златица истакли транспарент „Због Сребренице са …

Драган Ђоговић: Да ли је могуће – зар и ти владико?

Драган Ђоговић: Да ли је могуће – зар и ти владико?

Де факто, све што епископ Јован Ћулибрк ради и излаже на својим предавањима у потпуности …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *