fbpx
понедељак , 24 фебруара 2020

Динар интезивно губи вредност

0
(0)

Београд — Последњих дана динар интензивно слаби, НБС продала око 65 милиона евра како би ублажила пад. Курс 113 динара, што је највећа вредност у овој години.

Евро је премашио 113 динара, што је за готово два динара више него средином прошле недеље, пишу Новости.

„На пад динара највише је утицала најава рејтинг агенција да би могао да буде снижен рејтинг наше земље због стања у јавним финансијама, пре свега проблема покрића дефицита буџета“ – сматра Ђорђе Ђукић, професор на Економском факултету у Београду. 

„Уз то, непотписивање чвршћег аранжмана са Међународним монетарним фондом је сигнал инвеститорима да остану по страни. Због тога се очекује, а и већ се осећа њихова уздржаност да не купују наше вредносне хартије, јер су окарактерисане као високоризичне.“ 

Како каже Ђукић, Народна банка Србије је повукла 80 милијарди динара са тржишта, како би ублажила лоше ефекте на тржишту новца и интервенисала продајом девиза на међубанарском девизном тржишту, не би ли умањила пад динара. 

Према речима Бранка Живановића, професора на Београдској банкарској академији, ових дана нема већих плаћан ја предузећа према иностранству, нити куповине енергената, тако да то нису разлози за слабљење националне валуте. 

„Основни узрок за слабљење динара је најава социјално одговорне политике, односно да се неће замрзавати и смањивати плате, као и одлагање споразума са ММФ“ – каже Бранко Живановић, професор на Београдској банкарској академији. 

„Затим су пале репо стопе или вредност обвезница које објективно стварају више динара на тржишту. Страни инвеститори пре неколико дана су купили само део записа на пет година, јер су сматрали да је камата од 10,5 одсто мала, што је смањило прилив девиза и било амортизер за пад вредности наше валуте.“ 

Банкари указују да се вишак динара на тржишту створио и зато што поједини страни инвеститори „беже“ из динарских хартија од вредности и купују девизе. 

„Неке стране инвестиционе банке препоручиле су клијентима да продају српске државне папире, што је довело до већег притиска на девизни курс „- кажу банкари.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пољска: „Рецимо ‘не’ евру и европским ценама“

0 (0) Пољска неће увести евро док њен економско богатство не достигне ниво Немачке, изјавио …

Од увођења евра профитирале само Немачка и Холандија, остали прошли као боси по трњу

0 (0) БЕРЛИН – Немачка и Холандија имале су огромне користи од евра у протеклих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *