Директорка школе смењена: Одбила да скупља потписе за Вучића
фото: Преокрет.инфо

Директорка школе смењена: Одбила да скупља потписе за Вучића

4.9
(8)

Наставници и запослени у основној школи “Људевит Штур” у Кисачу први радни дан су отпочели штрајком због, како тврде, политички постављене директорке школе.

Приликом њеног доласка у школу, 20. маја, запослени су је дочекали поређани у шпалир, окрећући јој редом леђа, управо као што су недавно медицинари у Белгији урадили својој премијерки приликом њене посете болници.

Како кажу, то су урадили због нерегуларних избора за место в.д. директора, али и у знак подршке претходној директорки Ани Возар, која је на овом месту била од 2016. године.

С обзиром да због ванредног стања и епидемије није могла бити спроведена редовна процедура реизбора, а Возаровој је истицао мандат, спроведено је именовање в. д. директора на чије је место Нациолани савет Словака, који чине већинско становништво у овом војвођанском селу, из политичких разлога “прогурао” Ану Легињ.

Директорка школе смењена: Одбила да скупља потписе за Вучића
фото: usprv.org.rs

Упркос томе што је за бившу директорку од 61 члана Наставничког већа гласало чак 54, и уз потпуну подршку Савета родитеља школе, то није било довољно за њен реизбор, с обзиром да је Нацуонални савет Словака није подржао.

Национални савет словачке националне мањине је 4. марта дао позитивно мишљење за противкандидаткињу Ану Легињ, упркос жељама колектива, школског одбора и родитеља. У Националном савету тврде да је њихова препорука и мишљење о новој директорки засновано на гласању, с обзиром да је Ана Лагињ добила 18 од 29 гласова, а бивша директорка Ана Возар, ниједан.

“Павел Сурови, председник странке Словаци напред и директор Културног центра у Кисачу има 11 чланова у Савету. Пар дана пре овога, био је код мене у канцеларији, наводно као родитељ ђака, али је у тој посети напоменуо да “бих имала веће шансе за реизбор када бих у колективу прикупила 100 гласова за одређену странку, с обзиром да Национални савет даје мишљење покрајинском секретаријату приликом избора директора”, каже Возар, напомињући да је њена смена политички мотивисана.

Директорка школе смењена: Одбила да скупља потписе за Вучића
фото: usprv.org.rs

Она није откривала о којој странци је реч, али је познато да странке мањина у Војводини редом подржавају и учествују у изборима као коалициони партнери Српске напредне странке. Павел Сурови, иначе покрајински посланик и председник странке Словаци напред, на изборима учествује на листи “Александар Вучић – за нашу децу”.

Возарова је истакла да у школи није место политици, као и да се надала да је подршка колектива и родитеља довољна да је задрже на функцији. У Савету родитеља школе, који већински подржава Возареву, истичу да је током њеног мандата школа одлично функионисала, те да је мишљење Националног савета Словака “неосновано, неаургументовано и противно логици” али и да је у супротности са Статутом савета будући да је гласање обављено мејлом.

Возарева има и подршку Синдиката, чији су представници звог овог случаја тражили хитан састанак код покрајинског секретара за образовање. Из овог секретаријата поручили су да “секретаријат није везан предлогом школског одбора, мишљењем наставничког већа, нити мишљењем националног савета”.

Ипак, при именовању су, пишу, имали у виду став националног савета словачке националне мањине. Додају и да документација за избор директора још није стигла на њихову адресу.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ма пусти те приче о вакцинацији него шта ћемо да радимо са твојим Малтешким папирима?

Ма пусти те приче о вакцинацији него шта ћемо да радимо са твојим Малтешким папирима?

5 (3) Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је седница Кризног штаба за борбу против …

Стејт департмент: У Србији oзбиљна ограничења слободе медија, претње насиљем и кривични прогон новинара, бројна дела корупције у власти

Стејт департмент: У Србији oзбиљна ограничења слободе медија, претње насиљем и кривични прогон новинара, бројна дела корупције у власти

5 (2) Вашингтон — Озбиљна ограничења слободе изражавања и медија, укључујући насиље, претње насиљем и …

Један коментар

  1. SAMO BOJKOTOVATI NOVU DIREKTORKU NIŠTA JE NE SLUŠATI AKO TREBA I RODITELJI DECE DA POMOGNU DA SE IZBACI OLOŠ SNSA OĆE SVUDA DA UGURAJU SVOJE PARTIJSKE GANGULE AKO NIŠTA NEZNAJU TO SVE RADE NAMERNO KAKO BI POTCENILI ONE KOJI SU SPOSOBNI I PISMENI GURAJU PO SVAKU CENU SVOJ OLOŠ

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend