fbpx

ДЈБ захтева од Уставног суда оцену уставности уредаба Владе

5
(2)

Народни посланици Доста је било, Саша Радуловић, Бранка Стаменковић и Војин Биљић, поднели су данас Уставном суду Републике Србије Иницијативу за оцену уставности закона о потврђивању уредаба које је Влада, уз супотпис председника Републике, донела за време ванредног стања. Овом иницијативом захтевамо да се Уставни суд у хитном року изјасни о уставности закона пре његовог проглашења.

Народни посланици ДЈБ први пут су се Уставном суду Републике Србије обратили 19. марта усмено, а 20. марта писмено – захтевом за суспензију противуставне одлуке о ванредном стању, док о њој не одлучи Скупштина. Након што од Уставног суда нисмо добили никакав одговор, а суд није суспендовао противуставну одлуку о увођењу ванредног стања, 31. марта смо Уставном суду упутили ургенцију да се изјасни о захтеву за суспендовање противуставне одлуке о ванредном стању док о њој не одлучи Народна скупштина. Ургенција је практично изигнорисана, те је дужност народних посланика била да 27. априла поднесу кривичну пријаву против председнице Уставног суда Републике Србјие Снежане Марковић због основане сумње да је невршењем службене дужности онемогућила највише државне органе да реагују поводом противуствно проглашеног ванредног стања које је резултирало суспензијом Народне скупштине.

Полазећи од претпоставке да је председница Уставног суда Снежана Марковић дужна да се изузме из одлучивања у овом предмету, с обзиром да је против ње, због невршења службене дужности, већ поднета кривична пријава, посланици ДЈБ су данашњу иницијативу за оцену уставности упутили заменику председника Уставног суда, Милану Шкулићу.

Више од 40 дана се масовно крше људска права свих грађана Србије, цела нација се без икакве потребе држи у кућном затвору, Србија је једина држава у којој парламент није учествовао у доношењу одлука из своје надлежности, а Уставни суд Републике Србије је једини уставни суд који је тако нешто допустио. Више од 40 дана Уставни суд ћути на грубо кршење Устава и поред више захтева за оцену уставности и предлога за обуставу извршења Одлуке о проглашењу ванредног стања. Захтевамо од Уставног суда да хитно заштитити уставни поредак и по службеној дужности овај закон прогласи неуставним.

достајебило.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дете од 11 година и двоје људи буквално погинули на улазним вратима Владе Србије

3.7 (3) Три особе су погинуле, а осам је повређено у саобраћајној несрећи која се …

Уставни суд одбија да испуни своју основну функцију и одбрани важећи устав

0 (0) Уставни суд још није образложио зашто је одбацио иницијативе за оцену уставности увођења …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *