Ђукановић забринут: Да се не осоколе присталице „Велике Србије“

0
(0)

Председник Црне Горе Мило Ђукановић сматра да је напредак угрожен у целом региону Западног Балкана.

Он каже да „посебну нервозу“ стварају, како каже, нови преговори „председника Србије и Косова“, као и да је нестабилност појачана погоршањем односа Београда и Загреба, што би могло да осоколи присталице „Велике Србије“.

Ђукановић је у интервјуу за француски Фигаро рекао да је помињање евентуалне размене територија Србије и Косова потпуна новост, те да треба сачувати опрезност и водити рачуна о томе да се не створи преседан који ће изазвати домино-ефекат у региону.

„Та тема дуго времена је представљала табу зато што нас је подсећала на лоша искуства из деведесетих. Након завршетка ратова, у региону се највише говорило о мултикултурализму и међуетничкој демократији. Тачно је да су неке западне престонице промениле мишљење, чак врло експлицитно. Другим речима, дошла су друга времена“, рекао је Ђукановић.

Он мисли да треба сачувати опрезност и водити рачуна о томе да се не створи преседан који ће изазвати домино-ефекат у региону.

„Сачекајмо одлуке два председника“, казао је Ђукановић.

Упитан које су главне претње за Западни Балкан, Ђукановић је рекао да је напредак доведен у питање у целом региону.

Он то, каже, објашњава двема главним околностима.

Прва се односи на интересе великих који се поново сударају на Балкану. То није никаква новост: ми смо у историји увек коришћени као монета за поткусуривање у решавању проблема великих сила. Друга околност је то што од деведесетих година вучемо три проблема који трују регион: Македонију, паралисану од 2008, конфликт Србије и Косова, чији је крајњи резултат свима непознат, и нефункционална Босна и Херцеговина“, навео је црногорски председник.

Ђукановић каже да „нови преговори између председника Србије и Косова стварају посебну нервозу у региону“.

„Нестабилност је појачана недавним погоршањем односа између Србије и Хрватске. Плашим се да такав развој ситуације даје полет присталицама ’Велике Србије‘. Неки од њих поново почињу са оспоравањем црногорске независности тврдећи да Србија има природно право на Црну Гору. Таква реторика је опасна у времену нестабилности, чему смо могли да посведочимо деведесетих година.“

Говорећи о односима са Русијом, Ђукановић каже да је Црна Гора историјски и културно увек била блиска Москви, али су се, каже, ти односи последњих година значајно погоршали.

„Могао бих чак да кажем да никада раније нису били тако лоши“, рекао је председник Црне Горе.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чистачица „почистила“ накит Аца Ђукановића вредан 700 хиљада евра

5 (2) „Пешукић су позвали посљедњу и она је одмах признала да је мјесецима узимала …

Амбасадор САД у Црној Гори: Радујемо се партнерству са будућом владом

0 (0) Америчка влада се радује партнерству са будућом владом Црне Горе, конституисаном кроз демократски …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend