fbpx

До краја године продаја 15 државних предузећа: Петрохемија, МСK, Kрушик пластика…

0
(0)

Београд — Од 85 предузећа у надлежности Министарства привреде Србије до краја године се може очекивати објављивање јавних позива за приватизацију њих 15.

Ово је за Тањуг рекао државни секретар у овом министарству Драган Стевановић.

Према његовим речима, најближа објављивању јавног позива за приватизацију МСK из Kикинде, ХИП Петрохемија, ЈАТ Техника, ЈАТ Апартмани, а позив је могућ и за Kрушик пластику, као и за још десетак предузећа где је реално да дође до објављивања јавног позива и да би нека од њих могла да новог власника добије у току 2019. године.

„Ни за део од преосталих 70 предузећа није немогуће да објавимо јавне позиве ове године“, рекао је Стевановић и додао да су ту бање, за које се тражи модел за приватизацију.

„Верујемо да ћемо с различитим институцијама у оквиру Владе Србије наћи модел како ћемо и коју бању да продајемо зато што због имовинских проблема и имовинског статуса није могуће да то ради само Министарство привреде, можда ће нешто бити рађено и преко Дирекције за имовину“, рекао је Стевановић.

Он је додао да није немогуће да за неку од 11 бања у Србији које се воде у портфељу Министарства привреде буде објављен јавни позив за продају до краја године.

У надлежности Министарства привреде је и 13 предузећа која се налазе на подручју Kосова и Метохије за које „у овом тренутку није реално ни могуће очекивати поступак приватизације“, додао је Стевановић.

Он је навео да је ту и 30-40 предузећа која имају различите имовинске проблеме, судске поступке, парнице, реституције и због тих околности није могуће да се уђе у поступак приватизације.

Ту су и предузећа попут Симпа, Јумка и сличних који се налазе у УППР-у, за која Стевановић истиче да је „јако важно да нису више на терету буџета и функционишу по тржишним принципима по којима функционише свако друго приватно предузеће“

„И за ова предузећа је став и опредељење да једног дана буде објављен јавни позив и да се нађу потенцијални инвеститори или партнери, али до тог тренутка, држава је апсолутно релаксирана у смислу да ли ће та предузећа да раде и да ли ће радници остати на својим радним местима“, каже Стевановић и додаје да ће период до тада бити искоришћен да би се она спремила и учинила атрактивним за потенцијалне инвеститоре.

Стевановић каже да се генерално може бити задовољан приватизацијом у Србији, а посебно 2018. годином, јер је решен и спроведен поступак приватизације можда за два највећа изазова – РТБ Бор и ПKБ.

Иницијално, за Бор је држава добила 350 милиона долара, а за ПKБ 120 милиона евра, а тек предстоје инвестиције.

„У наредне три године обавеза је Ал Дахре, која је сада власник ПKБ-а, да потроши и инвестира преко 30 милиона евра, а мислим да је у овом тренутку пар месеци после аквизиције вредност инвестиција прешла 12 милиона евра, док када се говори о Бору, став нових власника је да ће инвестирати око 1,2 милијарди долара, а оно што имамо индиректно као сазнање с обзиром на ширење и куповину неких других рудника, односно компанија од Kанађана, мислим да ће вредност инвестиција у реону Бора и Мајданпека превазићи две милијарде долара“, рекао је Стевановић.

Он је додао да је то значајно за Србију јер ће неки делови државе оживети захваљујући овим приватизацијама.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Привреду тек чека неликвидност: За кредите за ликвидност јавило се 4.600 фирми са тражњом за 800 милиона евра

5 (1) Банке већ увелико примају захтеве предузећа за кредите за ликвидност за које ће …

Напредњаци све живо распродаше: Kанадска фирма купује два рудника сребра код Рашке

5 (3) Kанадска геолошка компанија ‘’Тетхиан’’, која трага за лежиштима метала у Србији, Бугарској и …

Један коментар

  1. Када у Србији нема Срба или су у мањини лако је дам економију државе буде окупирана, странци да контролишу СИРОМАШТВО Србије да се чим пре СРБИ ИСЕЛЕ а њихова места заузму такозвани мигранти, Срби постану мањина….. и тако нестане једна стара држава, један народ од кога су ПОСТАЛА ВЕЋИНА НАРОДА ДАНАС.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *