Док Вучић пензионерима по обичају продаје лажи дотле влада у техничком мандату преговара са ММФ-ом о смањењу пензија

Док Вучић пензионерима по обичају продаје лажи дотле влада у техничком мандату преговара са ММФ-ом о смањењу пензија

0
(0)

Пооштравање услова за одлазак жена у пензију, пенали за превремено пензионисање и измена услова под којим ће се убудуће пензионисати лица са бенефицираним радним стажом, теме су које ће сачекати нову владу и нове преговоре с Међународним монетарним фондом. Данашњи састанак мисије ММФ с представницима Министарства рада, биће, како се сазнаје, у правом смислу речи техничке природе.

Будући да су избори пред вратима нереално је очекивати да ће било ко договарати детаље даље реформе пензијског система, односно давати смернице за пооштравање услова за пензионисање, када се зна да су то за сваку владу биле непопуларне мере које су се као врућ кромпир пребацивале у руке неког другог.    

Предлог даље реформе пензијског система је завршен. На дневи ред дошло је оно главно – од када ће почети њихова примена. Од наредне, 2015. или ће сачекати 2016. годину, као и како ће се обрачунати пенали за оне који оду у пензију само с годинама старости, али не и пуним радним стажом, каже извор „Политике” из радне групе за реформу ПИО при Министарству рада.

Србија хтела то или не, каже исти извор, мора да пристане на све услове које поставља ММФ-а и додаје да то што је прво затражено повећање старосне границе на 65 година за мушкарце и 63 за жене својеврстан уступак Србији, јер се инсистирало да се горња граница одмах подигне на 65, а касније и на 67 година за оба пола.

Разлог таквог пооштравања услова су подаци који потврђују да у Србији 70 одсто мушкараца и 50 одсто жена оде у пензију пре времена. Просечна старост свих корисника пензија је око 70 година за мушкарце и 66 за жене, док је просечан стаж и жена и мушкараца око 33 године.

Реформом ПИО прецизирано је да би оном ко оде у превремену пензију требало увести пенале и то умањење од шест одсто за сваку годину радног стажа, а оног ко је дуже радио наградити тако што би му се свака година увећала за око седам процената.

Предлог ММФ-а да пензије падну испод 50 одсто, односно на ниво од 43,3 одсто просечне зараде јесте начин да се смањи учешће пензија у бруто домаћем производу са садашњих 13 на планираних 10 процената, али то може да заживи у земљама где су зараде од по 1.500 и 2.000 евра, али не и у Србији где је просек плате за јануар био 37.966 динара, око 300 евра.

 Уместо оваквих најава ММФ-а они би морали да преиспитају зашто се из пензијског фонда исплаћују и бенефициране и војне пензије и сва друга давања, туђа нега и помоћ, за шта се из буџета издваја око 47 одсто укупних републичких пара. Озбиљно „чешљање” радних места с бенефицијама највећим делом је завршено, будући да се одавно калкулише како да се на овим пословима уштеди.

Сужавање бенефиција, каже наш извор, тим пре је хитније јер их је уживао велики број људи који уопштенераде ниопаснимниризичнимпословима. То је случај с администрацијом у војсци или полицији, па се поставило питање зашто би радници у униформи имали веће привилегије од запослених у пореској управи или пошти.

Радна места, као и степени увећања осигурања, подлежу ревизији најкасније по истеку десет година од дана утврђивања ових привилегија, закључује овај извор.

 
Ј. Петровић-Стојановић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Влада Србије опет усвојила оштрије мере: Шта сад све неће радити викендом

Влада Србије опет усвојила оштрије мере: Шта сад све неће радити викендом

5 (3) Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници најновије препоруке Кризног штаба за …

Пет земаља већ објавило да не може да враћа дугове, чека ли то и Турску и Пакистан?

Пет земаља већ објавило да не може да враћа дугове, чека ли то и Турску и Пакистан?

5 (3) * Већ је јасно да је економска криза 2020. године најгора у последњих …

10 Коментара

  1. Voleo bih da znam imali u Srbiji neki podoficir kome su uzeli cin a ostavili MUDA

  2. Voleo bih da znam imali u Srbiji neki podoficir kome su uzeli cin a ostavili MUDA

  3. Vazno je da su politicari sebi nakrckali primanja, a za narod dovoljni su i kontejneri za djubre, a posle korijenje.

  4. KRKO NEDAJ SE ZAJEBATI BAR DOK SI ŽIV ?

  5. vodja b….. starac foco od 100 ljeta i 40 pobratima!!!!!!!,,,,,,,,,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend