Насловна / Наука и Технологија / Долази ера компјутерских ратова, неки хакери постају кибертерористи

Долази ера компјутерских ратова, неки хакери постају кибертерористи

НА МИНХЕНСКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ СЕ РАЗГОВАРАЛО И О КИБЕРБЕЗБЕДНОСТИ

  • Оружје које може да буде искоришћено у киберрату релативно је лако и створити и применити – упозорио чувени Јевгениј Касперски
  • Бивши шефа ЦИА, Мајкл Хајден, у Минхену открио да је 2010. године компјутерски вирус Stuxnet „атаковао неколико атомских објеката на територији Ирана“ и да је њиховој опреми нанео немалу штету

            МИНХЕНСКА конференција о безбедности – на којој је вођена посебна расправа о кибербезбедности донела је два важна и драматична упозорења: да су киберратови ствар не тако далеке будућности и да се неки данашњи хакери ускоро могу претворити у кибер-терористе.

            Како је у главном граду Баварске упозорио Јевгениј Касперски, власник чувене Лабораторије Касперског за антивирусне компјутерске програме, ратовање помоћу компјутерских технологија постаје сасвим могуће, а последице таквих ратова данас је тешко израчунати.

            „Данашње друштво, нагласио је Касперски, још није довољно свесно колико је постало зависно од информационих технологија. Посебно, колико од њих зависе, и колико су рањиве, земље у развоју. Оружје које може да будед искоришћено у киберрату релативно је лако и створити и применити”.

            Заиста се прибојавам, упозорио је Касперски, да ће се неки хакери претворити у компјутерске терористе.     

            Са овим је сагласан бивши шефа ЦИА Мајкл Хајден који је у Минхену открио да је 2010. године компјутерски вирус Stuxnet „атаковао неколико атомских објеката на територији Ирана“ и да  је њиховој опреми нанео немалу штету.

            Хајден се позвао на неофицијелне изворе и податке, али је указао да је тај напад „избацио из функције део важне опреме у иранским атомским постројењима“.

            Он је истовремено изјавио и да су минуле јесени „непознати хакери“ атаковали инсталације једног од америчких водоканала и „онеспособили једну од пумпи“.

            „Одсад па надаље, нагласио је Хајден, више ништа неће бити као што је било. А нико не зна како и чиме реаговати у таквим ситуацијама. Засад нема добрих одговора. ”

 

Факти

Актуелно

Медојевић о пресуди за „покушај тероризма“: Црна Гора је прва држава у свету у власништву мафије – мафија влада, мафија суди

Црна Гора је прва држава у свијету у власништву мафије, казао је један од лидера …

Ти ћеш тек кривично да одговораш јер си вођа организоване криминалне групе која САРАЂУЈЕ СА ТЕРОРИСТИМА!

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да су његове идеје о разграничењу на Косову …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *