Долази нам највећа руска банка

0
(0)

Београд — Највећа руска банка Сбер банка од септембра би могла да дође у Србију и унесе нови банкарски капитал, рекао је заменик председника те банке, Сергеј Горков

Ова банка је купила филијале аустријске Фолкс банке, која послује и код нас.

Сергеј Горков каже да су у току прорачуни око најефикаснијег начина кредитирања привреде и грађана.

Заменик председника највеће руске пословне банке каже да се њихов план ширења на нова финансијска тржишта приводи крају. 

„Не планирамо у скорије време куповину нове банке у Србији већ се опредељујемо за органски раст. Сада смо кренули у јавну кампању и већ у септембру ће кренути програм за Србију. Ако говоримо да је руских инвестиција у Србији недовољно онда кажемо да је то прошлост“, каже Горков. 

Мађарска филијала Сбер банке планира да ове године издвоји 200 милиона евра за кредите намењене малим и средњим предузећима, пољопривреди и пројектима за енергетску ефикасност. 

Део тог новца може доћи и у Србију, а из ове руске банке поручују да се ради прорачуни и да ће улазак руског капитала зависити пре свега од потреба клијената. 

„Десетине експерата раде на томе и од септембра ће бити позната и оквирна инвестициона цифра. Не желим да говорим о њој унапред, јер је то ствар договора са сваким клијентом понаособ, али простора има у свим областима од пољопривреде и енергетике, до финансијссог сектора и повољнијих кредита за становништво“, истиче Сергеј Горков.

У Сбер банци истичу да ће они бити мост за привредну сарадњу између Србије на једној и Русије, Белорусије, Украјине и Казахстана на другој страни, а најављују и да ће финансирати извоз из Србије на руско тржиште. 

Као своју референцу истичу и своју раширену банкарску мрежу. 

„Ми смо купили мрежу Фолкс банке ван Аустрије и до краја године она ће променити назив у Сбер банку. Када купите неку банку преузимте и ризике и сада преиспитујемо и ризике, трошкове и приходе у разним земљама, а имамо представништва или банке у 21 земљи“, каже заменик председника Сбер банке Сергеј Горков. 

Руски банкари сматрају и да ће према валидним прогнозама тржиште источне Европе и Србије у наредних 10 година расти задовољавајућим темпом.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бивши шеф немачке шпијунаже: Долази време кад ће нам бити драго да нам Руси буду пријатељи

5 (3) ПОТПУНО су нереална очекивања да се Русија санкцијама може бацити на колена, оценио …

Лавров: „Отров“ у организму Наваљног није нађен у клиници „Шарите“ већ у лабораторији Бундесвера

5 (2) * Представницима Асоцијације европског бизниса у Русији рекао: „Надам се да је тај …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend