fbpx

Досијеи крију убице у српској дијаспори

0
(0)

Тајне службе пратиле су велики број припадника српске емиграције, а осим грађана Србије, комунистичких неистомишљеника стрељаних широм земље током и после Другог светског рата, ликвидирани су и припадници равногорског покрета или неких политичких организација у иностранству, образлаже за „Вести“ Александар Недић из Српског либералног клуба захтев српским властима за отварање досијеа тајних служби, за који је помоћ потражио од амбасада САД, Русије и најмоћнијих земаља ЕУ.

То је, истиче Недић, и услов на путу Србије ка Европској унији.

– Ми од 1995. тражимо отварање архива, али до данас ништа није урађено и непознаница су они који су стрељали наше грађане цивиле и још важније, налогодавци тих и ликвидација у емиграцији – појашњава Недић.

Највише интересовања за откопавање гробница током и после Другог светског рата показала је Немачка која жели да сазна и истину о страдалим војвођанским Немцима.

Процене су, објашњава наш саговорник, да је после Другог светског рата побијено око 100.000 грађана Југославије „од Вардара до Триглава“, али се због недодирљивих досијеа, не зна тачан број страдалника.

– Рецимо, само у Београду било је 5.000 до 7.000 стрељаних од октобра 1944. до маја 1945. када је под притиском Моше Пијаде, Тито наредио да са тиме престану – открива Недић.

Отварање досијеа подржава Александар Стојановић, научни истраживач Института за новију историју, указујући да је то једини начин да се не спекулише са бројем жртава комунистичког система, већ да буде утврђен њихов тачан број.

– Све цифре о страдању су непотпуне, па не улазећи у политичке мотиве, морам да кажем да је отварање архива важно због тога, али и са аспекта демократизације земље и од значаја за историчаре истраживаче – каже овај историчар.

Признаје да није оптимиста, јер је прошло 17 година од демократских промена у Србији и више од четврт века како је пао комунизам, а да још увек по овом питању ништа није урађено. Из ЕУ је свакој власти у Србији после 2000. године указивано да мора да отвори досијее, пронађе тајне гробнице и истражи све злочине.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ТАЈНИ ПРАВИЛНИK УДБЕ: Kако искористити новинара? (видео)

0 (0) У последњем делу серијала о раду тајних служби на простору бивше Југославије, Експрес …

КАКО ЈЕ УБИЈАЛА УДБА: Комунистичка индустрија смрти за два месеца у Србији ликвидирала 59.000 људи!

0 (0) “Експрес” открива како су агенти Озне од ослобођења Београда до краја 1944. ликвидирали …

Један коментар

  1. „Ne ulazeći u političke motive …“ ?! ALO, BRE, „naučni istraživaču !!! DA LI SI TI RETARD ???? Kao i onaj Nedić: „otvaranje dosijea je jedan od uslova za ulazak u EU“. Koji skup RETARDIRANIH GENIOTA !!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *