Драматичан пораст оболелих од алергија

Драматичан пораст оболелих од алергија

Од различитих облика алергије, према подацима из Института за вирусологију, вакцине и серуме, у Србији пати чак 40 одсто становништва

ОД различитих облика алергије, према подацима из Института за вирусологију, вакцине и серуме, у Србији пати чак 40 одсто становништва! Највише је алергичних на никл, амброзију, полен, прашину и гриње, поједине антибиотике, али у порасту су и алергијске реакције на козметику, кућну хемију, храну… Иако већ имају размере епидемије, стручњаци упозоравају да је алергија све више, и да ће за неколико година сваки други становник на планети имати алергијску болест!

Др Олга Вучковић, шеф Лабораторије за имунолошку дијагностику у “Торлаку”, каже да учесталост алергија у Србији не одступа много од светског просека.

– Суочени смо са драматичним повећањем броја оболелих од алергијских болести и код нас и у свету – каже др Вучковић за “Новости”. – Сматра се да сада сваки трећи становник света пати од неког облика алергије. Генетски наслеђена склоност ка алергијским болестима је несумњиво важан фактор ризика. Али на појаву алергија утичу и високи хигијенски стандарди, измењене животне навике као што су: боравак у затвореним просторима, смањена физичка активност, гојазност, претерана употреба антибиотика, пушење, загађење животне средине…

Зими су најизраженије алергије на гриње, а током остала три годишња доба – на полен. Алергични на полен дрвета, траве или корова, највише проблема имају почетком пролећа, када почиње сезона цветања, а ове три врсте полена цветају до октобра.

ПРЕТИ И ГУШЕЊЕ

Као алергијска реакција на полен јављају се оток и црвенило капака, сузење очију, запушеност носа, кашљање и кијање. Неке алергијске реакције, рецимо на лекове, или хемикалије, могу да буду толико бурне да се читаво тело оспе, па и да дође до гушења.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Саливен: Вучић преко брата повезан са групацијама које имају упориште у организованом криминалу

Саливен: Вучић преко брата повезан са групацијама које имају упориште у организованом криминалу

Вучић проницљиво користи Русију у сукобу са Западом. Русији прича једну причу, а Западу другу, …

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Председница невладине организације за заштиту животне средине ОСНА Весна Јаковљевић изјавила је да се приватизацијом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *