ДРИ утврдила "неправилости" у завршном рачуну буџета Србије од 28,4 милијарде

ДРИ утврдила „неправилости“ у завршном рачуну буџета Србије од 28,4 милијарде

4.9
(7)

Државна ревизорска институција (ДРИ) данас је објавила да је утврдила неправилности у завршном рачуну буџета Србије за 2018. годину, а једна од њих је неисказивање прихода и примања у износу најмање од 28,4 милијарде динара.

У извештају ДРИ о ревизији завршног рачуна прологодишњег буџета наведено је да нису исказани ни издаци за набавку нефинансијске имовине у износу најмање од 4,5 милијарди динара. Искакнуто је да су више исказани издаци за набавку нефинансијске имовине у износу најмање од 3,7 милијарди динара, као и 95 пројектних активности које нису реализоване.

„Приликом утврђивања резултата за 2018. годину нису обухваћени приходи у износу од најмање 16,9 милијарди динара и расходи и издаци од најмање 821,6 милиона динара“, навела је ДРИ. Такође је утврђено да се управљање одређеним финансијским областима ради се на другачији начин од прописаног, па су примања од продаје робних резерви у корист буџета Републике у укупном износу од 2,1 милијарду динара евидентирана спровођењем обрачунског налога, а подаци о примљеним донацијама које се воде у Управи за трезор не обухватају укупно примљене донације.

У ванбилансној евиденцији није евидентирано потраживање у износу најмање од 1,8 милијарди динара и више су евидентирана потраживања за износ од око 23,9 милијарди динара, наводи се у извештају ДРИ.

Неправилности у РТС-у 439,89 милиона динара

ДРИ је контролом пословања РТС-а у 2018. години утврдила неправилности у јавним набавкама, обрачуну и исплати зарада и расподели и уплати добити. По налазу државних ревизора РТС је прошле године неправилно спровела јавне набавке у износу од најмање 439,89 милиона динара без ПДВ-а.

Та медијска кућа је набавила добра и услуга у вредности од најмање 72,92 милиона динара без ПДВ-а без спроведеног поступка јавне набавке, иако нису постојали разлози за изузеће од примене Закона о јавним набавкама. Без правног основа је РТС исплатила стимулативне накнаде запосленима за споразумни престанак радног односа у износу од 370 милиона динара, истиче се у извештају ДРИ.

Такође, РТС је увећала зараде запосленима за износ од најмање 262 милиона динара због неправилног обрачуна зараде по основу радног учинка, увећања зараде запосленим по основу времена проведеног на раду као и увећања по основу времена проведеног на раду за часове рада ноћу, за висински рад, за рад недељом и за рад празником.

„Установа је увела увећање по основу сменског рада, као нови елемент зараде, што није у складу са чланом 4. Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава и по том основу исплатила је 29 милиона динара“, пише у резимеу Извештаја о ревизији правилности пословања РТС-а у 2018. години.

Додаје се да РТС није извршила уплату у буџет Србије најмање 50 одсто добити по завршном рачуну за 2017. годину у износу од 767,89 милиона динара, нити је прибавила сагласност Владе Србије да из остварене добити по финансијским извештајима за 2017. годину покрије губитак у складу са Законом о буџету Републике Србије за 2018. годину.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАПРЕДЊАЦИ СУ СВЕ УНИШТИЛИ Природњачки музеј у Београду после 125 година престаје да постоји!

НАПРЕДЊАЦИ СУ СВЕ УНИШТИЛИ Природњачки музеј у Београду после 125 година престаје да постоји!

4.2 (5) По свој прилици, Природњачки музеј у Београду, републичка установа културе од националног значаја, …

Где су паре?! Радници ЈKПП Лазаревац: 10 год. нисмо добили пензионо и социјално, а књиже уплате! (видео)

Где су паре?! Радници ЈKПП Лазаревац: 10 год. нисмо добили пензионо и социјално, а књиже уплате! (видео)

5 (3) Гости медијских кућа „Центар” и „Србин.инфо”у емисији „Дебата”, коју води и уређује Дејан …

Један коментар

  1. Кад дете не донесе цео кусур а пазарило је у радњи, родитељ га казни. Ови ретарди на власти краду од свих нас и треба их казнити.
    Не чекајмо изборе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend