fbpx

Дрога вреба на сваком ћошку

0
(0)

Сумња да је у једној крагујевачкој основној школи ученик шестог разреда користио наркотике, поново покреће питање колико се о штетности дроге говори у школама и да ли се довољно пажње посвећује превенцији. Истраживања показују да је седам одсто петнаестогодишњака пробало неку дрогу, док десет одсто користи седативе без препоруке лекара.

Питање колико се о штетности дроге говори у школама као и то да ли се довољно пажње посвећује превенцији овог друштвеног проблема, поново је покренуто због сумње да је у једној крагујевачкој основној школи ученик шестог разреда користио наркотике.

Стручњаци упозоравају да је у Србији и региону све више малолетних корисника наркотика. Процењује се да у свету има 25 милиона зависника, док годишње око 200 хиљада људи умре од последица употребе психоактивних супстанци.

Јавност је у јулу уздрмао ценовник различитих врста дроге у средњошсколском дворишту, а ових дана и сумња да је дванаестогодишњак наркоман. О штетности наркотика у школи се не говори довољно, упркос чињеници да су они све доступнији.

„Ово ми је пети пут лечења. Друштво ме је повукло. Највећи проблем је што дроге има на сваком ћошку, може да се нађе буквално за 5 минута“, наводи бивши наркоман, пацијент Специјалне болнице за болести зависности.

У београдској полицији подсећају да се акција упознавање деце са штетношћу дроге спроводи шест година, међутим изгледа да то није довољно.

„Проблем је у томе да ли се свуда ради, да ли је читава Србија покривена. Не смемо занемарити ни мања места, мање градове јер деца већ у основној школи долазе у додир са психоактивним супстанцама и то није никакава тајна. Наравно, дилери су свуда где су млади, они су и око школа, и у кафицима и у играоницама, свуда где се млади окупљају“, наводи шеф Одсека за превенцију наркоманије, МУП-а Београд Ламбе Ђорејлијевски.

У министарству просвете наводе да у школама постоје различити програми за превенцију наркоманије. Ђаци су за њих заинтересовани али за успех сваке акције је неопходна подршка на свим нивоима.

„Није природно да школа и наставници буду сами брана овом проблему. Ми имамо искуства тамо где је добра сарадња између здравственог сектора, полицијске управе и центра за социјални рад. Где је присутна сарадња проблема има много мање, за разлику од случајева где заједнички рад изостаје“, истиче Зора Дешић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Истраживања показују да је седа одсто петнаестогодишњака пробало неку дрогу, а 10 одсто користи седативе без препоруке лекара.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Покрадена београдска полиција, нестало више од 80 хиљада евра

5 (4) Kако Н1 сазнаје, из седишта београдске полиције недавно је нестало више од 80 …

Ана Брнабић: Разумемо панику и бригу родитеља, али школе, вртићи и факултети остају отворени, то је став струке

5 (1) Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Влада Србије на седници данас …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *