Држава ће и после приватизације морати да помаже Железару Смедерево

0
(0)

Финансијка помоћ државе Железари Смедерево, ако буде продата кинеској компанији Хестил, мораће у неком виду да постоји и убудуће, на начин како се челичанама помаже и у Европској унији, оценили су данас аутори часописа Макроекономске прогнозе и тендови (МАТ).

„Цела индустрија челика је у великом проблему и спремност кинеске компаније за преузме Железару у Смедереву је равна чуду и то је сјајна вест за Србију. Наредних дана ћемо знати да ли је та сјајна вест и коначна јер сада није познато да ли ће уговор о продаји Железаре бити могућ ако га не одобри Европска унија“, рекао је Иван Николић на представљају новог броја МАТ-а.

Он је истакао да због пада цене челика европске челичане селе своју производњу на друга тржишта и да једино кинеске челичане имају раст производње.

Кинески Хестил, како је казао, у 2014. години је произвео око 2,5 пута више челика од ранијег власника Железаре Смедерево, америчке компаније Ју Ес Стил, и нема проблема у финансирају своје производње и пласману робе.

Влада Србије је 5. априла прихватила понуду Хестила за куповину Жлезаре по цени од 46 милиона евра, а потписивање уговора се очекује у понедељак, 18. априла, ако ЕУ да сагласност за ту приватизацију.

Кинеске челичане, како су навели аутори МАТ-а, имају удео у укупној светској производњи челика од 49,3 одсто, а 10,1 одсто све челичане у ЕУ. Хестил је највећи произдвођач челика у Кини, а трећи у свету.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Михајловић потписала прве субвенције од 8.000 евра таксистима за куповину нових возила

1 (2) Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас првих 29 решења …

Железара ХБИС у Смедереву угасила једну високу пећ

5 (2) Кинеска железара ХБИС у Смедереву зауставила је производњу на једној од две високе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend