Насловна / Свет / Америке / ДРЖАВНИ УДАР! „Заменик државног тужиоца предлагао прислушкивање Трампа

ДРЖАВНИ УДАР! „Заменик државног тужиоца предлагао прислушкивање Трампа

Заменик америчког државног тужиоца Род Розенстин сугерисао је прошле године тајно снимање председника Доналда Трампа како би обелоданио хаос у Белој кући.

Розенстин је и набацио идеју да се чланови Трамповог кабинета ангажују, уз позивање на устав, за његово уклањање са положаја, пише „Њујорк тајмс“.

Розенстин је демантовао те тврдње, преноси АП.

„Прича ‘Њујорк тајмса’ је нетачна и чињенично непрецизна. Немам више коментара на причу засновану на анонимним изворима који су очигледно пристрани против министарства (правде) и гурају своју личну агенду. Али да будем јасан: На основу мог личног односа са председником, нема основа за позивање на 25. амандман Устава“, навео је он у саопштењу.

Тај амандман америчког устава прописује да председник може бити проглашен „неспособним да врши овлашћења и обавља председничку дужност“ на основу изјашњавања потпредседника и већине чланова Кабинета.

Према писању „Њујорк тајмса“, Розенстин је то рекао неколицини људи, који нису именовани, а који су описали епизоду из пролећа 2017. године. Лист се такође позива и на особе упознате са забелешкама заменика директора ФБИ-ја Ендрјуа Мекејба.

Мекејбојв адвокат каже да је његов клијент саставио белешке како би забележио значајне разговоре које је имао са високим званичницима и сачувао их како били били прецизни.

Те забелешке су остале у ФБИ-ју до јануара ове године, када је Мекејб отпушен, а касније су предати Роберту Малеру, специјалном саветнику у истрази о наводном руском мешању изборе 2016. године.

Према речима адвоката, Макејб не зна како су ти текстови дошли до штампе.

Према истим изворима „Њујорк тајмса“, Розестин је рекао да би могао да убеди министра правде Џефа Сешнса и бившег министра за унутрашњу безбедност Џона Келија, који је сада шеф особља Беле куће, да се позову на 25. амандман.

Ниједна од тих идеја није остварена, наводи лист.

Вестионлине, Танјуг

Актуелно

Доналд Трамп и његова администрација не гаје само антипатије према ЕУ, они желе и да је униште

ЛОНДОН – Амерички председник Доналд Трамп и његова администрација не гаје само антипатије према Европској …

Столтенберг: Русија уз своје европске границе поставља значајне нуклеарне снаге

НАТО мора бити пспреман да делује у новој реалности која укључује значајне нуклеарнепотенцијале Русије поред …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons