fbpx

ДС са Шутановцем креће да сарађује са Вучићем на промени Устава

0
(0)

Демократска странка (ДС) ће ових дана правно уобличити предлог промена Устава Србије и послати га председнику Републике Александру Вучићу, премијерки, председници Скупштине и министрима у Влади, изјавио је ФоНету председник ДС Драган Шутановац.

 

Као саговорник у серији интервјуа „Европа без рукавица“, он је прецизирао да је ДС већ припремила предлог уставних промена, сматрајући да је „постојећи Устав превазиђен“.

„Дакле, ми смо ти који желе да покрену промене, а не да реагујемо као кишне глисте на жеље Александра Вучића“, објаснио је Шутановац, алудирајући на недавне најаве председника Србије да би требало ући у промене Устава.

Упитан да ли би ДС била данас спремна да Вучићу „узврати услугу“ из 2006. године, када је Српска радикална странка (СРС) отворено подржавала и помагала усвајање тадашњих уставних промена, Шутановац је узвратио да „Вучића би требало питати да ли би подржао предлоге ДС“.

„Већ смо припремили измене Устава Републике Србије и сигуран сам да је јасно да смо управо ми покретачи промена, а не обрнуто“, уверен је Шутановац.

На питање да ли би ишао на разговор са Вучићем о уставним променама, имајући у виду да ће му послати писани предлог, Шутановац је одговорио да би „дебата прво требало да се одвија на нивоу експерата“.

Истичући да је „ДС формирала и озбиљан тим стручњака који се баве уставним правом“, Шутановац је признао да он није стручњак за уставно право, а да то, колико зна, није ни Вучић. Зато бих се свакако прво заложио за договор на експертском нивоу, а потом на нивоу паралментарних странака, рекао је Шутановац и оценио да је то тема која се, пре свега, тиче парламента.

На опаску да је одлучан у ставу да не учествује у најављеном дијалогу о Косову „јер не жели да даје Вучићу алиби“, а да сада најављује да ће му послати своје предлоге за Устав, Шутановац је рекао да жели „да разјасни неколико ствари“.

„Устав Србије ће се током приступања Европској унији (ЕУ) мењати најмање два пута“, предвидео је Шутановац, који мисли да нема времена за чекање на коначне „пресуде“.

„Морамо да радимо фазно и да решавамо сва питања око којих можемо да направимо консензус у друштву“, истакао је Шутановац и додао да „ДС ради на тим питањима, која у кратком року могу да поправе живот грађана“.

Упитан о преамбули, Шутановац је става да је „она застарела, да не одражава реално стање“, али да тренутно није ни „суштински важна за оно што је неопходно учинити да би Србија отворила даља поглавља у преговорима са ЕУ“.

„А да ли ћемо преамбулу заменити, то ће зависити од већине, пре свега, а не од ДС, али уколико се понуди квалитетније решење, свакако ћемо учествовати у томе“, најавио је Шутановац.

Према његовим речима, ДС је, поред предлога промена Устава, припремила и платформу која може да послужи као оквир и основ за трајно решење проблема са којима се суочавају Срби на Косову и Метохији. При томе посебно има у виду тему безбедности, за коју сматра да „никада није понуђена, а камоли имплементирана“.

Према ставу Шутановца, „постоји могућност да се организује локална полиција способна да одговори потребама становништва које живи на одређеној локацији, као и решење за деловање судских грана власти који првостепено, такође, могу да буду зависни од локалних органа власти“.

На питање да ли је та платформа његов лични алиби за то што одбија позив на дијалог о Косову, Шутановац је одговорио да пуних пет година Вучић „улаже велику енергију да сваку могућност за дијалог онемогући“.

„Дакле, од одговорности не бежимо, али у земљи у којој не постоји могућност дијалога ни у парламенту, ни у медијима, он тражи алиби и нашу помоћ да се отараси једног великог терета, а да при том у Србији остане све исто као што јесте“, рекао је Шутановац, указујући да „практично све што јесте, не ваља“. Он не прихвата да буде „било чија марионета, нити да било ко злоупотребљава добру вољу ДС да помогне у решавању проблема, не би ли после тога био проглашен подједнако кривим за решења која већ пуних пет година у држави доноси само један човек“.

О сарадњи опозиције

Када је реч о сарадњи опозиције, Шутановац потврђује да је протекле недеље одржан састанак представника појединих странака, али напомиње „да није био тајни“ и да се многи из опозиције виђају често, јер су „у личним и пријатељским односима“.

„Видели се јесмо, разговарали смо о могућој сарадњи на изборима у Београду, али и о неким грешкама у прошлости. Такође смо разговарали о томе да би требало да понудимо решења за проблеме у којима се грађани Београда налазе“, објаснио је Шутановац.

„Нисмо заузели никакав коначан став, али ја сам оптимиста и ствари теку у добром правцу“, истакао је Шутановац. Према његовом мишљењу, две опозиционе колоне на предстојећим изборима за Београд су најцелисходније решење и за опозицију и из перспективе грађана, који би имали избор да се определе у складу са својим ставовима. Ипак, додаје да коначан договор не зависи само од њега и да ДС сигурно неће бити та која би „рушила јединство опозиције“.

Шутановац није желео конкретно да говори о постизборним коалицијама, али је одбацио могућност било какве сарадње са Српском напредном странком (СНС).

На питање како је разумео одговор Бориса Тадића на његов позив да се врати у ДС заједно са својом странком, Шутановац је одговорио да је дуги низ година „једина константа политичких процеса у Србији фрагментирање политичке сцене и дељење ДС“. Он је подсетио да је, после избора за председника ДС, обећао да ће бити посвећен укрупњавању странке и покушати да заустави даљу атомизацију.

„Позив Тадићу и његовој СДС упућен је у том контексту, из жеље за јачањем ДС, без које никада до сада није дошло до промене режима“, нагласио је Шутановац.

Будући да Тадић и СДС имају другачије виђење, та идеја је, према речима Шутановца, „стављена ад акта, без икакве горчине“ са његове стране. Он сматра да, као председник ДС, нема право да чека да се ствари саме реше, већ да би решења требало сам да иницира и предочи их органима странке, који увек имају коначну реч. Рекао је и да не прави никакву личну разлику међу политичарима који су напустили ДС, већ да је она утемељена у модерној историји ДС.

Упитан да објасни шта значи план да ДС делује проактично, Шутановац је рекао да је „време да се коначно изађе на улицу“ и да жели да ДС „баци грудву, али да не дозволи да се та грудва истопи, већ да се из дана у дан увећава“.

Најављујући протесте од јесени, прво у Нишу, Шутановац је оценио да Србија данас личи на 1996.годину и поручио да би требало „пионирски радити од почетка, разговарати са грађанима по целој Србији и бавити се њиховим конкретним проблемима“.

„Свакодненво ћемо ићи на улицу, промовисати наш програм и чекати прву прилику“, најављује Шутановац, али је одлучан у ставу да неће „неуставно рушити ову власт“, као што „тврде у СНС и њиховим таблоидима“.

„Ова власт ће отићи на исти начин на који је и дошла, у једном дану“, верује Шутановац и предвиђа да ће тај дан бити „најкасније за две, две и по године“.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачки медији: Коме још треба Демократска странка?

0 (0) Подгрејане су приче о уједињењу некада стожерне грађанске странке у Србији. Да ли …

Хоћемо ли вратити опљачкану народну имовину и казнити мафије које су сатрле Србију?

0 (0) Београд – После пада с власти Александра Вучића и његовог напредњачког картела Србија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *