fbpx
Насловна / Србија / ДСС затражила да се са уклони Калемегдана Споменик захвалности Француској

ДСС затражила да се са уклони Калемегдана Споменик захвалности Француској

* Милош ЈОВАНОВИЋ: „Париз је током деведесетих година био укључен у сатанизацију Срба… Учествовао је у НАТО агресији 1999. године и међу првима признао сецесију Косова и Метохије 2008. године. Најзад, ових дана, најгрубљим јавним понижавањем Србије и њених преко милион и двеста хиљада жртава Великог рата, званична Француска потврдила је трајност непријатељског односа према Србији и сама обрисала сећање на прошло време савезништва и међусобног уважавања»

____________________________________________________________________________

ДЕМОКРАТСКА странка Србије захтева да се Споменик захвалности Француској који се данас налази на изузетном месту на Калемегдану измести на локацију која је примеренија карактеру односа Француске према Србији током последње три деценије. Доношење такве одлуке препоручује и сам натпис уклесан на том споменику: „Волите Француску као што је она волела нас“.

Председник ДСС Милош Јовановић овај захтев својењ странке објасио је речима:

«Несумњиво је да је у прошлости било периода када је Француска помагала нашој земљи као што је несумњиво да постоји велики број Француза који и данас искрено помажу Србији и српском народу, попут Арно Гујона или Жака Огара, чувајући тиме, у мери у којој је то могуће, част данашње Француске.

Чињеница је међутим да је званични Париз током деведесетих година био укључен у сатанизацију Срба, приклонивши се онима који су подстицали распад Југославије и са њима истовремено признајући сецесију Словеније и Хрватске, подржавши у УН увођење страховитих санкција Србији 1992., учествујући у НАТО агресији 1999. године и међу првима признавши сецесију Косова и Метохије 2008. године.

Најзад, ових дана, најгрубљим јавним понижавањем Србије и њених преко милион и двеста хиљада жртава Великог рата, званична Француска потврдила је трајност непријатељског односа према Србији и сама обрисала сећање на прошло време савезништва и међусобног уважавања.

Ако држи до себе, части народа, његове историје, жртава и јунака, на садашњем месту Споменика захвалности Француској, Србија треба – наглашава Јовановић – да подигне споменике онима који су је својим ратним херојством и целокупним часним животом заувек задужили: Милунки Савић, Драгутину Гавриловићу и Момчилу Гаврићу.»

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kако је усташа добио улицу у Београду?

5 (1) Београд – Локалне власти у Београду одлучиле су да преименују улицу названу по …

Поводом последњих провокација и посета непознатих лица у и око кампа протеста војних ветерана (видео)

5 (2) Поводом најновијих провокација и распитивања о инфрастуктури око кампа протеста Ненад Станић организатор …

Један коментар

  1. Ili vratiti spomenik Karađorđu koji je uklonjen 1916 godine !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *