ЕБРД: Привреда Србије показује све више слабости

ЕБРД: Привреда Србије показује све више слабости

Привреда Србије показује већи број слабости и главни ризици долазе од кризе еврозоне и поновног раста инфлације, оцењује се у ноћас објављеном извештају Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) – Регионални економски изгледи.

ЕБРД је у јулском извештају задржала прогнозу економског раста Србије у 2012. години на минималних 0,1 одсто, али је процена раста у 2013. снижена са мајских 2,6 на 1,7 одсто.

Како се наводи у извештају ЕБРД, економској несигурности у Србији допринела је и домаћа политика у време изборне кампање и после избора.

Главни изазови за нову Владу Србије биће довођење фискалног дефицита под контролу и смањење јавног дуга, оценила је ЕБРД и подсетила да је Међународни монетарни фонд замрзнуо кредитни аранжман са Србијом.

Негативни утицај кризе у еврозони на европске земље у транзицији шири се ка истоку и, док су Средња и Југоисточна Европа већ осетиле успоравање раста, пад цена робе збод смањења тражње почео је да погађа Русију и друге извознике.

Последње прогнозе ЕБРД предвиђају оштар пад економског раста у региону у 2012. са прошлогодишњих 4,6 процената на 2,7 одсто. Скромно повећање раста БДП на 3,2 одсто очекује се 2013. године.

У извештају се додаје да је ЕБРД пре два месеца прогнозирала да ће раст 2012. бити 3,2 одсто, а 2013. години 3,7 процената.

Регион Југоисточне Европе који обухвата Албанију, БиХ, Бугарску, Црну Гору, Македонију, Србију и Румунију, посебно је рањив на промене у еврозони, оцењује се у извештају.

Прогноза просечне стопе раста у том региону ове године смањена је са један на 0,7 одсто, док се 2013. очекује благо повећање раста на 1,7 одсто, 0,7 процентних поена мање од мајске процене.

Србија је са прогнозираном стопом раста од 0,1 одсто 2012. године на последњем месту у региону.

Листу по брзини раста предводе Албанија и Бугарска са повећањем БДП од 1,2 одсто 2012. године, следи Румунија са растом од 0,8 одсто, Македонија са 0,5 процената, Црна Гора са 0,4 одсто и БиХ са 0,3 процента раста. 

 У горој ситуацији су Словенија, Хрватска и Мађарска, сврстане међу земље Средње и Балтичке Европе, којима ЕБРД предвиђа пад БДП у 2012. години. Прогнозира се да ће се БДП Словеније смањити два одсто, Мађарске 1,3 процента, а Хрватске 1,2 одсто у 2012.

Извештај ЕБРД упозорава и да су инвестиције у већини земаља значајно испод преткризног нивоа, што негативно утиче на будући економски раст.

Према прогнозама ЕБРД, Словенија ће 2013. године и даље бити у рецесији са смањењем БДП од 1,4 одсто, Хрватска ће се опоравити уз раст БДП од 1,5 процената, а Мађарска ће имати раст 0,4 процента.

Раст од 1,7 одсто у 2013, поред Србије, имаће и Бугарска, Македонија очекује раст од два процента, Румунија 1,8 одсто, Албанија 1,4 одсто, Црна Гора 0,8 одсто, а Босна и Херцеговина од 0,6 процената.

 

БЕТА

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Евростат: Инфлација у еврозони највиша у последњих 13 година

Евростат: Инфлација у еврозони највиша у последњих 13 година

Инфлација у еврозони достигла је у октобру 4,1 посто на годишњем нивоу, достигавши нови највиши …

Скок цене струје за предузећа од преко 100% довешће до енормних поскупљења и угрожавања животног стандарда становништва

Скок цене струје за предузећа од преко 100% довешће до енормних поскупљења и угрожавања животног стандарда становништва

Социјално-економски савет (СЕС) Србије прихватио је данас иницијативу привреде за контролисано повећање цене електричне енергије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *