Егзодус миграната са Блиског истока надире с југа

Егзодус миграната са Блиског истока надире с југа

СКОПЉЕ – У условима готово драматичног надирања илегалних миграната претежно из Грчке, са око три хиљаде дневних прекограничних улазака невољника из Сирије, Авганистана, Ирака… из афричких земаља на њиховом путу на север, према земљама западне Европе, Влада у Скопљу је принуђена на доношење предлога хитних измена законске регулативе о азилу.

Принуда администрације у Скопљу уследила је на после снажних захтева грађанског сектора, као и представника УН, не би ли се олакшала ситуација са азилантима у овој земљи и обезбедио „слободан пролаз“.

У делу припремљених измена Закона о азилу, парламенту се предлаже решење да сви мигранти по уласку у Македонију „добијају“ рок од 72 часа да одлуче да ли ће затражити азил у земљи, или ће напустити њену територију.

Све већи број миграната у транзиту према Србији преко које стреме жељеним дестинацијама на западу Европе, у Македонији доживљава тешка страдања, било да упадну у заточеништво наоружаних банди, или да падну у руке полиције и уђу у искушења претрпаних прихватних центара за странце, где су „услови буквално – неподношљиви“.

Званичну оцену „катастрофалних, застрашујућих услова за збрињавање миграната“ у прихватном центру за странце у скопском насељу Гази Баба, изрекао је и народни правобранилац Иџет Мемети, после неколико побуна миграната.

У претрпаним објектима са крајње нехигијенским условима, нехуманим режимом боравка, смештен је и део малолетника без родитеља. У поменутом центру додатно је смештена је и група од 128 миграната коју је полиција извукла из заточеништва албанских наоружаних банди у селу Ваксинце код Куманова. Задржани су као сведоци у поступцима против албанских кријумчара миграната.

Из грађанских организација се указује да су мигрантима у пролазним центрима ускраћена сва људска права. Сугерише се да би невољници задржани у Скопљу, „због голготе кроз коју пролазе“, могли да туже Македонију за – тортуру. У Хелсиншком комитету за људска права у Скопљу указују да пракса суда у Стразбуру показује да мигранти могу да поведу поступак и у случају када држава нема намеру некога да мучи. Јер, претрпаност у центру, лоши и нехумани услови у затвореним институцијама, како се оцењује, једнаки су – тортури.

У скопском тужилаштву је потврђено да велики део миграната у центру борави више од месец дана, а међу њима је и једно дете без родитеља. „Малолетно лице је без старатеља, мајка је умрла, а отац је смештен у једном од прихватних центара у Републици Србији“, речено је у тужилаштву, уз најаву да ће надлежне институције спровести поступак за „спајање детета са родитељом“.

Према најновијим информацијама из Грчке, наредних дана, „очекује се велика додатна најезда миграната у егзодусу према северу“. У скопским медијима се упозорава да „уколико све остане по старом“, настаће „велики проблем где ће Влада сметити сваког новог мигранта, по уласку у земљу, ако га не пропусти да – прође“.

ШТРАЈК ПРЕД СОБРАЊЕМ
Политички аналитзичар из Скопља Суад Мисини у недељу је почео штрајк глађу испред македонског парламента захтевајући хитно решење проблема са мигрантима у овој земљи. Тиме изражава свој револт „против нехуманог односа према мигрантима који су у транзиту кроз Македонију и катастрофалних услова којима су изложени у прихватном центру“.

 

М. Станчић, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Тотална распродаја: Парама грађана и државном имовином Вучић плаћа своју слободу и смрт Србије

Тотална распродаја: Парама грађана и државном имовином Вучић плаћа своју слободу и смрт Србије

Штета коју Вучић прави лудачким договорима са странцима сахранила је Србију. Готови смо и нема …

Док РТС рекламира Рио Тинто, француска државна ТВ критикује тај пројекат у Србији (видео)

Док РТС рекламира Рио Тинто, француска државна ТВ критикује тај пројекат у Србији (видео)

Француска државна телевизија објавила је докуменатрану емисију о пројекту Рио Тинта у Србији, у којој …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *