Економска криза до 2018. године

0
(0)

Светска економска криза могла би да потраје десетак година, предвиђања су шефа економског тима ММФ-а Француза Оливијеа Бланшара

– То није изгубљена деценија, али ће бити потребна најмање декада да би светска економија стала на ноге – каже Бланшар.

С обзиром на то да је криза започела 2008, бољи дани би тако могли да се очекују тек 2018.

Први економиста ММФ-а позива земље чланице еврозоне на више солидарности. Он сматра да ће јачање фискалне и политичке уније омогућити да се крене напред, да би евро био успешан пројекат. Бланшар сматра да Европа не може да остане у ситуацији у којој се сада налази.

Вођа економског тима ММФ-а наглашава да, кад одређеној земљи крене лоше, остале чланице треба да јој притекну у помоћ на различите начине, јер нестабилност у једној држави може да донесе проблеме у другој. Због тога сматра да су предлози за фискалну и банкарску унију добра ствар.

ЕУ ову солидарност покушава да оствари кроз нови фискални пакт, који би на снагу требало да ступи од Нове године. Најјачи, међутим, као што налажу природни закони, диктирају темпо. И поред почетног ентузијазма Франсоа Оланда с идејама о привредном расту, сада је јасно да ће Европа пут из кризе тражити кроз штедњу, што је концепт који у принципу ни у једном тренутку није доведен у питање.

У таквим условима, без подстицања индустријске производње кроз подстицање потрошње, умножавају се гласови да ће бити потребне дуге године да Европа коначно угледа светло на крају тунела.

 КИНА БЕЗ ПРОБЛЕМА

БЛАНШАР истиче да САД још нису решиле буџетски проблем, изразивши наду да ће то и учинити. Сматра и да се Јапан налази у тешкој ситуацији с усаглашавањем буџета и да ће бити потребне деценије док не реши проблем дуга. За Кину не предвиђа веће проблеме, истичући да се побринула за питање свог привредног раста, иако је мањи него што је био.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Власт потпуно неспремна за економску кризу

4.8 (4) Економска криза због пандемије корона вируса полако почиње да се захуктава и њени …

Страх се увлачи и у америчке милијардере: Бафет распродао све акције Голдман Сакс

4.3 (6) * Милијардер, оснивач инвестиционог фонда Апалуза Менаџмент, Дејвид ТЕПЕР: Америчке цене акција само …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend