Економски убица Динкић: Лоше је, али није драматично

0
(0)
Београд — Министар финансија и привреде Млађан Динкић каже да Србији не прети опасност кризе јавног дуга, и додао да је економска стуација тешка, али није драматична.

Одговарајући на примедбе посланика ЛДП у Скупштини Србије, министар је рекао да у буџету има довољно новца да исплату плата и пензија и да јавне финансије нису пред колапсом.

„Имамо вишак ликвидности у буџету 140 милијарди динара што је више него довољно да се исплаћују плате и пензије“, навео је Динкић истакавши да би било боље да имамо још више маневраског простора у буџету. 

Он је казао да је проблем како смањити дефицит, јер није очекивао пад прихода, као и да је било грешака у планирању добити. 

Динкић је најавио успостављање чвршће финансијске дисциплине, борбу против сиве економије, посебно против нелегалног обављања делатности, у којој нико неће бити поштеђен. 

Одговарајући на примедбе у вези са покретањем производње у Железари Смедерево, министар је рекао да није задовољан што је челичана у власништву државе, напомињући да то није трајно решење и да се ради на проналаску стратешког партнера. 

Динкић је и лидеру ЛДП Чедомиру Јовановићу поручио да би био задовољан када би и он пронашао стратешког партнера за Жележару Смедерево. Јовановић је рекао је да је Динкићево излагање у скупштини показало да се „систем јавних финансија распао“. 

„Све што се крије иза пореских закона је цена коју земља плаћа због неспособности оних који су је водили“, рекао је Јовановић истакавши да се не би ограничио на протеклих годину дана. 

Он је оценио да се годинама говори о рефорама, а да се ништа не предузима у том погледу, и да је ситуација веома лоша. 

Динкић је, образлажући сет измена шест пореских закона у Скупштини Србије, рекао да је буђзетски дефицит у прва четири месеца значајно већи од планираног – консолидовани 60 милијарди динара, а републички 78 милијарди динара.

Танјуг

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДЕРИ БАНДО ЛИХВАРСКА! Kамате на дозвољени минус у банкама од 21 до 48 одсто

0 (0) Народна банка Србије данас је објавила упоредну листу накнада 14 најзначајнијих платних услуга …

Србија: Просечној породици више од трећине примања оде на храну и сваки су месец у минусу

0 (0) Београд — Просечни месечни приходи домаћинстава у Србији у новцу и натури износили …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend