Економија

Имаш рупу од шест милијарди евра у буџету а улажеш у капиталне инвестиције тако што позајмљујеш паре?!

Србија данас: Не каже народна пословица да су луд и збуњен браћа. Тако и Александар Вучић најављује нове капиталне инвестиције које ће догодине довести до највећег раста БДП-а у Европи. Штета само што ће му рупа у буџету следеће године бити још већа од ово овогодшње која ће бити преко пет милијарди евра. Уз овогодишњу спољно-трговинску рупу исто тако већу од пет милијарди евра плус рупу јавног дуга која је ове године повећана за милијарде евра Александар Вучић, Синиша Мали и Ана Брнабић су ове године направили губитак већи од 15 милијарди евра! Ал сте га оправили свака вам част. Јадничко поред 15 милијарди евра штете које је направио ове године за следећу најаваљује и капиталне инвестиције?! Одакле ти бре новац за капиталне инвестиције? Тај новац за капиталне инвестиције у нромалним земљама долази из резерви и нико нормалан игде на свету не позајмљује милијарде евра новца које ће да скрља у бетон и асфалт како би само показао како се нешто ради. Александар Вучић, Синиша Мали и Ана Брнабић су класичне економске убице. То је сада ваљда јасно и последњем идиоту.

__________________________________________

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су у 2021. години предвиђају огромна улагања у капиталне инвестивције у складу са програмом “Србија 2020 – 2025”, што ће значајно подићи раст бруто домаћег производа (БДП), због чега очекује да ће он наредне године бити између 5,5 и шест одсто.

“Србија ће по стопи БДП-а ове и наредне две године заједно бити број један у Европи. Ово је услов да би Србија могла да опстане и напредује”, казао је Вучић данас у видео изјави на онлајн конференцији “Свет у 2021.”.

Истакао је да ће се због тога улагати у изградњу канализационих мрежа, фекалне, атмосферске канализације, пречистача отпадних вода, али и у изградњу ауто-путева, пруга.

“То је огроман новац који улаже да би подигла домаћа предузећа”, казао је Вучић наводећи да ће и ако странци добију послове на тендеру, домћа предузећа, у више од 50 одсто случајева, учествовати у изградњи.

Нагласио је да ће се ићу на даље подстицање потрошње.

Ићи ће се на даље повећање потрошње, повећање пензија и плата. Пензија ће бити повећане за 5,9 одсто, а плате у јавном сектору за пет одсто, уз увећање минималне зараде за 6,65 одсто

“Ићи ће се на даље повећање потрошње, повећање пензија и плата. Пензија ће бити повећане за 5,9 одсто, а плате у јавном сектору за пет одсто, уз увећање минималне зараде за 6,65 одсто, што ће додатно помоћи примања радника”, казао је Вучић.

Према његовим речима, раст БДП-а Србије ће се заснивати и на даљем привлачењу директних страних инвестиција, наводећи да Србија хоће реиндустријализацију, те да ће се даље инистирати и на владавини права, као и путу ка ЕУ у складу са интересима земље.

Он је указао и да се Србија као мала земља оштрим мерама у време пандемије, борила за очување живота људи, здравственог система и његови градњу.

Подсетио је да је Србија једна од ретких земаља у Европи која је градила нове болнице, предвиђајући да није крај првог таласа пандемије. Навео је да је на тај начин Србија показала да се не понаша кампањски и да је у стању да размишља стратешки и одговорно.

Вучић је нагласио да је Србија разумела како катастрофалне последице по економију доноси корона вирус по економију, због чега је реаговала промтно и правовремено.

“До сад смо више од шест милијарди евра уложили у нашу економију, од тога је око четири милијарде евра директан новац, остало су зајмови, мањим делом из Фонда за развој, више од 105 милиона евра, а већим делом кроз гарантне шеме, где је држава субвенционисала разлику у каматном стопама домаћим пословним банкама”, рекао је председник.

Потврдио је и додатну помоћ пензионерима.

“За два дана сви пензионери добиће још по 5.000 динара зато што јесу најпогођенији део становништва који је најмање могао да се бави додатним делатностима и најсиромашнији део популације”, казао је он.

Ниво јавног дуга Србије најмање порастао у односу на све европске земље. Ако погледате најмоћније земље Европе, стопа јавног дуга је расла од 10 до 16 одсто, а у Србији свега пет одсто у току корона вируса

Вучић је рекао да је уложен труд како се не би додатно угрожавала стопа јавног диуга.

“Ниво јавног дуга Србије најмање порастао у односу на све европске земље. Ако погледате најмоћније земље Европе, стопа јавног дуга је расла од 10 до 16 одсто, а у Србији свега пет одсто у току корона вируса”, казао је председник Србије.

Подсетио је и да је јуче исплаћен последњи минималац за туристичке агенције, за хотелијере, туристичке раднике, водиче, али и угоститеље.

Ипак, указао је да, “држава није ћуп из кога може да се извуче онолико новца колико би неко желео”.

Он је казао и да је чак и канцеларка Немачке Ангела Меркел најавила да немачку привреду неће моћи да подржи у свему, са онолико новца колико би тражила.

“Ми не можемо да се поредимо са Немачком, али ћемо се трудити да онолико колико је у нашој моћи то урадимо, истовремено привреда мора да се навикава на нове околности, да предузимају мере штедње у предузећима и приступе прављењу профита”, рекао је Вучић.

Бета, Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Pa da, takav je rezon pokvarenog, pakosnog psihopate. Prvo kod takvih važi deviza “kad pretičeš, pa upadneš u nevolju, dodaj gas”. Ili drugim rečima “klin se klinom izbija”. Da bismo zaboravili prethodne gadosti on nam stalno priredjuje nove. A drugo, to je stari, oprobani trik za pljačkanje države. Neron je započeo koloseum u Rimu iako je znao da nema ni finansija ni ličnih sposobnosti da ga dovrši. Završavanje mu nije ni bilo na pameti. Mislio je samo kako da opljačka državni trezor (danas to zovemo budžetom). Zapalio je i Rim, jer je smatrao da je to ružno mesto sa mnogo sirotinjskih straćara i obećavao da će sagraditi novi, lepši rim sa velelepnim palatama i drugim objektima. Ništa on nije izgradio, jer niti je umeo, niti mu je to bilo cilj. Pošto je ispraznio državni trezor, smatrao je da je uspeo u životu. Ova ljudska nakaza javno priznaje da se kocka i da na kocki zaradjuje. Ko zna šta se iza toga krije, ali svakako nije dobro ni po budžet, ni po Srbiju, ni po njene gradjane. Neka nam je Bog u pomoći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!