fbpx

Економски убица и бајке о расту животног стандарда

0
(0)

Београд — Министар финансија Млађан Динкић најавио раст запослености и благо повећање животног стандарда.

Динкић каже да ће до тога доћи због прелома који се у наредној години очекује у јавним финансијама али и расту извоза и економском раст од 2014.

Динкић је на скупу у организацији Научног друштва економиста рекао да је највећи изазов економске политике за наредну годину како истовремено преполовити буџетски дефицит и зауставити раст јавног дуга, а повећати запосленост.
Према његовим речима, то није могуће остварити у исто време због чега је приоритет да се стабилизују јавне финансије, што је најлакши део посла. Како је нагласио, после тога следи завршетак реструктурирања државних предузећа, прелом у расту извоза и спроводјење структурних реформи ради дугурочне стабилизације.
Динкић је нагласио да ће кључни преокрет у 2013. бити повећање извоза пошто ће се први пут видети ефекти средњорочних инвестиција у аутомобилској индустрији и друге гране.
Министар је навео да се у наредној години очекује раст извоза од 2,2 милијарде евра – на 10,8 миљарди евра. Динкић је прецизирао да ће таквом расту допринети увећање извоза Фијата од 1,6 милијарди евра, као и Рафинерија нафте у Панчеву од 600 милиона евра.
Он је напоменуо да у такав раст извоза нису рачунали ефекти покретања Железаре Смедерево и пољопривредне сезоне, услед чега би експорт Србије у идућој години могао да порасте и више. 

„Велики смо оптимисти за извоз у 2013. години и на томе базирамо кључ наше стратегије за будућност“, рекао је министар. Говорећи о другим мерама владе он је подсетио на мере за јачање ликвидности домаће привреде, као и на капиталне инвестиције. 

Као највежније мере за повећање ликвидности, он је навео усвајање закона о ограничању рокова плаћања и закона о условној пореској амнестији, наставак субвенционисања кредита за ликвидност од око милијарду евра у 2013, а са Европском инвестиционом банком преговара се о кредитној линији од 500 милиона евра.
Динкић је најавио и инвестиције у капиталне области, као што су саобраћај, енергетика, али и пољопривредна инфраструктура, посебно улагања у чишћење и изградњу система за наводњавање.
Један од најделикатнијих и најважнијих послова биће и завршетак реструктурирања државних предузећа, што треба обавити у наредних годину и по дана, навео је Динкић.
Он је најавио и корениту реформу финансирања у здравству, као и у пензионом систему која неће значити померање старосне границе за одлазак у пензију током мандата ове владе, али ће се дестимулисати превремено пензионисање, а стимулисати одлазак у пензију после рока.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Имовина ПKБ продата испод сваке цене, „неко“ опљачкао Србију за 190 милиона евра!

0 (0) Kомпанија из Уједињених Арапских Емирата Ал Дахра купила је у октобру 2018. године …

УПОТРЕБА БАЈКИ У ХОЛИВУДСКОМ СОЦИЈАЛНОМ ИНЖЕЊЕРИНГУ: Покушај да се преиначи архетип

5 (1) Наслеђе предака, успаванке, бајке, доскочице, скаске, чак и кад их се не сећамо …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *