Насловна / Србија / Економија / Економски убица и бајке о расту животног стандарда
Економски убица и бајке о расту животног стандарда 1

Економски убица и бајке о расту животног стандарда

Београд — Министар финансија Млађан Динкић најавио раст запослености и благо повећање животног стандарда.

Динкић каже да ће до тога доћи због прелома који се у наредној години очекује у јавним финансијама али и расту извоза и економском раст од 2014.

Динкић је на скупу у организацији Научног друштва економиста рекао да је највећи изазов економске политике за наредну годину како истовремено преполовити буџетски дефицит и зауставити раст јавног дуга, а повећати запосленост.
Према његовим речима, то није могуће остварити у исто време због чега је приоритет да се стабилизују јавне финансије, што је најлакши део посла. Како је нагласио, после тога следи завршетак реструктурирања државних предузећа, прелом у расту извоза и спроводјење структурних реформи ради дугурочне стабилизације.
Динкић је нагласио да ће кључни преокрет у 2013. бити повећање извоза пошто ће се први пут видети ефекти средњорочних инвестиција у аутомобилској индустрији и друге гране.
Министар је навео да се у наредној години очекује раст извоза од 2,2 милијарде евра – на 10,8 миљарди евра. Динкић је прецизирао да ће таквом расту допринети увећање извоза Фијата од 1,6 милијарди евра, као и Рафинерија нафте у Панчеву од 600 милиона евра.
Он је напоменуо да у такав раст извоза нису рачунали ефекти покретања Железаре Смедерево и пољопривредне сезоне, услед чега би експорт Србије у идућој години могао да порасте и више. 

„Велики смо оптимисти за извоз у 2013. години и на томе базирамо кључ наше стратегије за будућност“, рекао је министар. Говорећи о другим мерама владе он је подсетио на мере за јачање ликвидности домаће привреде, као и на капиталне инвестиције. 

Као највежније мере за повећање ликвидности, он је навео усвајање закона о ограничању рокова плаћања и закона о условној пореској амнестији, наставак субвенционисања кредита за ликвидност од око милијарду евра у 2013, а са Европском инвестиционом банком преговара се о кредитној линији од 500 милиона евра.
Динкић је најавио и инвестиције у капиталне области, као што су саобраћај, енергетика, али и пољопривредна инфраструктура, посебно улагања у чишћење и изградњу система за наводњавање.
Један од најделикатнијих и најважнијих послова биће и завршетак реструктурирања државних предузећа, што треба обавити у наредних годину и по дана, навео је Динкић.
Он је најавио и корениту реформу финансирања у здравству, као и у пензионом систему која неће значити померање старосне границе за одлазак у пензију током мандата ове владе, али ће се дестимулисати превремено пензионисање, а стимулисати одлазак у пензију после рока.

 

Танјуг

Како би сте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

У Бечеју који може да храни два милиона људи влада глад, после приватизације ПИК Бечеја од стране Миодрага Костића 11

У Бечеју који може да храни два милиона људи влада глад, после приватизације ПИК Бечеја од стране Миодрага Костића

Према подацима Министарства пољопривреде, пре почетка процеса приватизације, који је спроведен од 2000. до 2013. …

Ексклузивно: Тања Динкић, супруга Млађана Динкића, диригује увозом прехрамбеног смећа из Европске уније 14

Ексклузивно: Тања Динкић, супруга Млађана Динкића, диригује увозом прехрамбеног смећа из Европске уније

Београд – Група опасних мешетара из некадашње странке Г-17, данас, у време диктатуре Александра Вучића, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *