Насловна / Србија / Економија / Економски убица ставља Србију на распродају
Економски убица ставља Србију на распродају 1

Економски убица ставља Србију на распродају

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић изјавио је данас да ће држава, да би зауставила раст јавног дуга, бити приморана да прода део своје имовине и од тога финансира дефицит.

Динкић је, другог дана Менаџмент форума југоисточне Европе, рекао да је до 2014. године и теоријски немогуће зауставити раста јавног дуга, који је тренутно 70 одсто брутодомаћег производа (БДП), а да би тада требало да се заустави на 65 одсто и потом да почне да пада.

Према његовим речима, неће бити продавана државна предузећа, попут аеродрома и других, него само компаније које имају конкуренцију и не могу „да ухвате корак“ на тржишту, као и нека „фиксна државна имовина“.

Динкић је најавио да ће за месец дана Влада Србије изаћи пред јавност са планом структурних средњорочних реформи, а један његов део је и реформа јавног сектора, да се види која од јавних предузећа могу да остану на тржишту, а која немају перспективу.

Законом који треба да буде донет до краја године ограничиће се период њиховог реструктурирања до 30. септембра 2014. године, после чега ће се покушати наћи стратешки партнери за неперспективне компаније, истакао је он.

Динкић је прецизирао да неће бити продата Електропривреда Србије (ЕПС), али ће се у тој области ићи на програм јавно-приватног партнерства.

Он је објаснио да ће на тај начин покушати да се обезбеде инвестиције за нове хидроелектране и термоелектране, да се немачким, кинеским и италијанским компанијама понуди да својим средствима изграде нове капацитете, па да онда добијају део произведене струје.

Претходна Влада, напоменуо је Динкић, имала је погрешан метод давања монопола на изградњу, а сада ће ситуација бити другачија – ко први направи хидроелектрану или термоелектрану и „да кључ у руке“, добиће да гради следећу.

Он је навео да је намера да се немачкој компанији повери изграња нове термоелектане у Обреновцу, кинеској хидроелектрана „Ђердап 3“, а италијанској на другим рекама.

Динкић је рекао да ће Влада Србије на данашњој седници донети и одлуку да се крене у финансијски аранжман од 850 милиона евра са кинеском Ексим банком, за изградњу аутопута од Београда до Љига и од Појата до Прељине.

Разлог за избор кинеског партнера је, како је објаснио, чињеница да изванредно напредују на изградњи моста Земун Борча и да њихов темпо не може да прати нико, ни у региону ни у Европи.

План је да уговор буде потписан крајем ове или почетком следеће године, а да следеће године крену и радови, нагласио је Динкић.

Он је најавио и да ће напокон почети да се користи руски кредит од 800 милиона долара намењен за модернизацију железнице, који је давно одобрен, али претходно руководство тог јавног предузећа није имало пројекте да га искористи.

Говорећи о затеченом стању државних финансија, Динкић је оценио да оно одговара најгорем могућем које може да се нађе у уџбеницима економије.

„Све најгоре што може да се замисли у економским категоријама, у овом тренутку постоји у Србији. Горе никад није било“, констатовао је Динкић.

 

Новости

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Цена горива у Србији никако да падне 11

Цена горива у Србији никако да падне

Иако је цена нафте од петка поново почела да расте, па је барел нафте типа …

МРАЧНА ПОЗАДИНА: Серија убиства открила мигрантску мафију која хара Србијом! 13

МРАЧНА ПОЗАДИНА: Серија убиства открила мигрантску мафију која хара Србијом!

Трага се за убицом Авганистанца Мубарезе П. (17), који је усмрћен у Kрњачи. Додатни мотив, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *