Ем лажу, ем пљачкају: Грађани преко таксе за РТС и њиховим парама из буџета, финансирају нову Вучићеву превару

0
(0)

Ако би ову годину Александар Вучић преживео на власти, из касе РТС-а, захваљујући свом човеку, директору Драгану Бујошевићу, узеће најмање 50 милиона евра, а добар део ће отићи на рачуне његових страначких “бизнисмена“. Нашим парама финансирамо овог лудака да се промовише, дозвољавајући му да део тих пара себи ставља у џеп

Од 1. јануара ове године све сиромашнији грађани морају да на име таксе за услуге јавног сервиса РТС-а плате по 150 динара месечно. Тај износ је у рачуну за струју, није посебно евидентиран. Већина грађана ће платити овај намет, одвајајући од уста. Онај ко је предложио ову глобу раније је грмео и поручивао да само „преко њега мртвог“ могу да натерају грађане да плаћају те-ве претплату. Погађате, реч је о Александру Вучићу, председнику Владе Србије у оставци. Када чује реч медији, или новинари, Вучић исколачи очи.

Када је Српска напредна странка победила на изборима 2012. године, њен председник, и новоизабрани председник Републике Србије, Томислав Николић, поручио је да ће прво што нова власт учини, сменити директора РТС-а Александра Тијанића. Када се Тијанић договорио са Вучићем о подели колача, извређао је председника Србије на сва уста!

Већ следеће 2013. године, РТС је направила губитак од 112 милиона евра, који је покривен из буџета Србије! Половина тог новца завршила је у џепу похлепног Александра Вучића, који су пуниле маркетиншке агенције, које су из РТС-а испумпавале буџетски новац. У овој години, Вучић намерава да отме још најмање 50 милиона евра. Такса од 150 динара урачуната је у 3.500.000 милиона бројила. Дакле, месечно ће на рачун РТС-а да се слије око 4 милиона евра. Годишње је то 48 милиона евра. Али, то није све…Ту и лежи Вучићева превара. На свако бројило из буџета ће бити још исплаћено и 350 динара, до предвиђене бројке од 500 динара по “претплатнику“. Математичком операцијом множења, предвиђа се да ће на рачун РТС-а из буџета бити исплаћено око 140 милиона евра. Плус 48 милиона од грађана, укупно око 180 милиона евра. Плус око 30 милиона евра, колико три програма РТС-а инкасирају од реклама и маркетинга, и пет радио програма! Годишње, РТС може да приходује око 210 милиона евра!

Како је пословала Радиодифузна установа Радио Телевизија Србије у 2013. године најбоље говоре подаци из њихових годишњих обрачуна за ту годину: пословна имовина – 12.503.751.000, капитал је минус 334.842.000, а обавезе су 12.983.762.000 динара.

Према тим подацима обавезе које је Радио Телевизија Србије пренела из 2013. у 2014. годину износиле су 113 милиона евра. Радио телевизија Србије је у 2013. години изгубила цео остатак сопственог и државног капитала. Само у тој години исказала је губитак у пословању у износу од 1.541.511.000 динара, или 13,5 милиона евра. Део тог губитка покривен је из преосталог капитала 1,16 милијарди динара, а део у износу од 335 милиона динара представља губитак већи од капитала. Са кумулираним укупним губицима од 2,96 милијарди динара, или 26 милиона евра Радио телевизија Србије, од 1. јануара ове године постаје један од учесника у расходима републичког буџета. Само у буџету за ову, 2014. годину, у републичком буџету планирана је субвенција овој јавном радиодифузном сервису у износу од 5,8 милијарди динара, или 50,5 милиона евра.

Укупни пословни приходи остварени у 2013. години Радио телевизије Србије, са 3.521 запослених, су 6.266.070.000 динара, нето губитак је 1.541.511.000 динара, што је 24,66 одсто од прихода

Радио Телевизија Србије исказала је фактурисане приходе 14,9 милијарди динара, али је у 2013. години отписала ненаплативе приходе од грађана 8,6 милијарди динара. Премијер је обећао широким народним масама, а тиме и богатој класи грађана, да не морају да плаћају радио-телевизијску месечну претплату. Зато је видљиво да сама РТС убере у 2013. години 6,3 милијарди својих прихода, како оних од претплате, тако и оних од продаје минутаже за телевизијске рекламе. Али је из републичког буџета за ову годину РТС одобрено 5,8 милијарди динара. Грађани треба да знају ко издржава РТС, тај му и формира програмску шему.

Да би РТС могао да како тако живи, годишње је потребно минимум 60 милиона евра.

Држава је за 2014. годину обезбедила у републичком буџету 50,5 милијарди евра. Влада је, дакле, планирала да се у тој години скоро ништа не наплати од претплате и да сама Република издржава овај јавни медијски сервис.

Како је пословала Радио Телевизија Србије у последњих пет година најбоље говоре подаци из годишњих обрачуна за тај период:

Ако би ову годину Александар Вучић преживео на власти, из касе РТС-а, захваљујући свом човеку, директору Драгану Бујошевићу, узеће најмање 50 милиона евра, а добар део ће отићи на рачуне његових страначких “бизнисмена“.

Све сиромашнији грађани Србије плаћају месечно из свог џепа по 150 динара, а њихових 350 динара из буџета Србије поклања Вучић, за рад његове Велике пропаганде лажи, која га свакодневно промовише, од раних јутарњих сати, све до поноћи, описујући сваки његов потез као историјски. Краће речено, нашим парама финансирамо овог лудака да се промовише, дозвољавајући му да део тих пара себи ставља у џеп!

А, како се послује у РТС-у, потврђује и случај Петре Цвијић, некадашње спикерке ове телевизије, која се “прославила“ усмртивши једног старца на пешачком прелазу јануара 2012. године. Њу је суд ослободио од кривичне одговорности. Њу, сасвим извесно, нећемо још неко време гледати на телевизији. Можда и уопште, јер, каже, „не зна да ли ће смоћи снаге да стане пред камеру“, тврди Петра.

Али, већ пуне четири године она се на послу појављује највише два пута месечно. И четири пуне године прима пуну плату. Купила је и стан, јер је била миљеница Александра Тијанића. Ни нови директори јој нису стали на реп. Ништа не ради, а плата од 150 хиљада сваког месеца леже на њен рачун, тече јој радни стаж, социјално осигурање, добија накнаду за превоз…Све то плаћају грађани и порески обвезници. А, Петра још изјављује да ће до краја радног века примати плату, јер нема снаге да стане пред камере. Уствари, она зна пред кога треба да стане. Или да се сагне.

Не плаћајате таксу за РТС. Од рачуна за струју, када га плаћате, одбите износ од 150 динара. Јер тим парама плаћате и нерад Петре Цвијић. Колико још таквих Петра има у РТС-у?

Мерсиха Хаџић, Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полицајац узбуњивач: Нови шеф београдске полиције – пријатељ Звонка Веселиновића и власник МХЕ (видео)

4.7 (6) Новинар СРБИН.инфо Војин Радовановић разговарао је са Миланом Думановићем, бившим оперативцем МУП-а Србије, …

Плантажа марихуане “Јовањице”: Иза Предрага Колувије и плантаже марихуане не стоји особа А. В.

4.6 (9) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и осталим оптуженим за недозвољену …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend