„ЕПС је у тешкој ситуацији“

0
(0)

Београд — Вршилац дужности генералног директора Електопривреде Србије (ЕПС) Александар Обрадовић изјавио је да је у тој фирми затекао тешку финансијску ситуацију.

Према његовим речима, то је последица проблема нагомиланих током последњих десетак година.

Он је у интервјуу за нови број компанијског часописа Киловат час (кWх) казао да је задатак да се до краја године стабилизују финансије и додао да су потраживања већа од финансијских проблема компаније.

Обрадовић је казао да је низ разлога лошег финансијског стања ЕПС-а, медју којима су начин руковођења, систем набавки робе и услуга, и вођење социјалне политике ценом струје. 

„Много проблема је стављано под тепих последњих десет година, гомилали су се и у једном тренутку од проблема ни тепих се није видео“, казао је Обрадовић. 

Према речима новог в. д. генералног директора, ЕПС ће обезбедити довољно струје за снабдевање потрошача током предстојеће зиме, а Влада Србије је 20. септмбра одобрила и увоз струје до краја ове године. 

Обрадовић је казао да је на место в. д. генералног директора постављен да би припремио ЕПС за отварање тржишта електричне енергије, али да и поред Закона о енергетици ускладјеног са европским директивама, није утврђен модел како то тржиште треба да изгледа. 

„Влада Србије и Министарство енергетике треба да кажу каква је политика отварања тржишта, како све треба да изгледа и ЕПС ће се прилагодити томе“, казао је Обрадовић. 

Он је, међутим, упозорио да ЕПС ни оперативно, ни програмски, ни финансијски није спреман за отварање трзишта за купце на високом напону и да је зато битно што пре дефинисати модел тржишта.

„Није поента да испунимо форму закона, већ да кренемо ка правој либерализацији“, казао је Обрадовић. 

Он је истакао и да је преузео одговорност да води политику да цена струје буде што реалнија тржишној, јер је циљ профитабилност ЕПС-а. 

ЕПС ће увек имати делом и социјалну функцију, навео је, тако да се сада ради на обезбеђењу повлашћене цене за граграђане с егзистенцијалним проблемима, али да одлука и ове и претходне владе да се крене ка либерализацији води ка томе да се цене оставе тржишту. 

Обрадовиће је казао и да је забрињавајуће што је у реализацији пројеката са стратешким партнерима у највећем броју случајева направљен само први корак након ког се стало и да је неопходно да ЕПС постане профитаблан и финансијски јак да би могао да буде партнер великим енергетским инвеститорима.

 

БЕТА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Светски финансијски скандал око прања новца, помињу се и инвестиције из Србије

4.8 (5) „Највећи финансијски скандал у последњој деценији“ – под таквим насловом светски медији преносе …

Тепић: Брнабићкин брат од државе добио преко 40 милиона евра

5 (1) Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић након објављивања шокантних података да је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend