ЕПС тражи повећање цене струје за 15 одсто!

0
(0)

Премијер Александар Вучић је затражио додатну анализу предложеног поскупљења струје, а од ЕПС-а да хитно почне да сређује стање у предузећу.

– Прво завршите процес корпоративизације фирме, ослободите се вишкова руководилаца и обезбедите да се из Електропривреде не одливају паре, па онда можемо да разговарамо о поскупљењу – затражио је Вучић. Према рачуници премијера, посао корпоративизације може бити готов у наредних месец дана, објашњава извор “Блица” из Немањине.

Уколико Влада прихвати да подржи поскупљење, то би, сазнајемо, могло бити између десет и 12 одсто. Виша цена струје, нажалост, очигледно је неминовност.

– У свим разговорима са међународним финансијским институцијама последњих година дефинисано је да цена струје мора постепено достићи економски ниво. Последице поплава не треба доводити у везу са корекцијом цена струје, јер је то морало да се деси. Поплаве су само додатни разлог да се о поскупљењу говори већ сада – тврди извор “Блица”.

У Влади кажу да је цена струје у Србији најнижа у Европи и на ивици економске цене. Зелена тарифа коју грађани најчешће користе се, чак, продаје по цени испод оне по којој се производи.

– Ако би и повећали цену електричне енергије, то је једна трећина решавања проблема. Не желимо да неефикасност у Електропривреди плаћају грађани, коментар је в.д. директора ЕПС-а Александра Обрадовића на могућност поскупљења струје. Он је и сам више пута захтевао да Влада подржи корпоративизацију предузећа.

– У ЕПС има 13 привредних друштава у којем руководи 600 директора највишег и средњег нивоа управљања и око 50 шефова служби. Јединственим управљањем у пословима финансија, права, ИТ, јавних набавки, људских ресурса и односа с јавношћу годишње би се уштедело 36 милиона евра. Док се не деси корпоративизација ЕПС није могуће урадити процену потребног броја запослених на свим, па и на руководећим местима. Просечна нето зарада на нивоу садашњих 650 руководилаца износи 87.000 динара – објашњавао је више пута в.д. директора ЕПС Обрадовић.

Ипак, први човек ЕПС-а подсећа да је штета од поплава само у рударском сектору око 100 милиона евра, а да је ЕПС, осим директне штете од поплава, принуђен и да увози струју што представља додатно оптерећење.

– Одлука о повећању цене струје зависиће од средстава која буду опредељена – закључује Обрадовић.

Како сазнајемо, в.д. министра финансија Душан Вујовић не противи се, у начелу, благом поскупљењу цене електричне енергије. С друге стране, како нам је потврђено, он инсистира да се корпоративизација ЕПС-а спроведе у што краћем року, али и да се обезбеде уштеде.

– Само повећање цена струје без професионалног и одговорног менаџмента нема смисла. Више цене би остале без ефекта и биле употребљене за повећање плата које су и сада превисоке – коментар је министра Вујовића.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕПС је фирми брата Ане Брнабић дао 20 милиона евра наших пара!

5 (2) „Фирма ‘Асеко’, чији је директор брат Ане Брнабић, у последње две године је …

Порасла цена шећера, уља, пале цене меса

0 (0) Цене хране поново су у августу порасле на светским тржиштима и достигле највиши …

8 Коментара

  1. Dokle ćete ljudi da pravite pozoriše od ove države. Pa koja je to ekonomska cena u Srbiji koju građani mogu da plate? Nemaju svi plate i na plate kao Gospodin Bajatović, Gospođa dr Jorgovanka Tabaković i svi Vi u vlasti pa da se poredimo sa ekonomskim cenama u Evropskoj uniji.

  2. nikom nije sijalo do zore nece ni EPSu

  3. a ni ovima iz vlade …pali su i veci od njih…

  4. Ma najlakse podici cenu nego otpusti partiske vojnike !

  5. Građani i građanke Srbije, ovo je PRAVO LICE I NALIČIJE naprednjačke borbe protiv korupcije. Srbijom danas vladaju diktator Aleskadnar Vučić, tajkuni i polupismeni kadrovi njegove stranke. Srbija se nalazi pred moralnim, biloškim, kulturrnim i ekonomskim ambisom, ona je u ovom trenutku NAJZADUŽENIJA i jedna od NAJSIROMAŠNIJIH država moderne Evrope. Mi više NEMAMO PRIVREDU, INDUSTRIJU, STRANE INVESTICIJE, naš narod i svi ostali građani Srbije nalaze se pred bukvalnim krahom najnosnovnije egizistencije. Ali, i pored toga fašistički režim je najavio nova poskupljenja, smanjenje palata i penzija, štednju preko leđa najsiromašnijih, dok je istovremeno prema podacima APR-a preko 30.000 naprednjaka samo u 2013 godini dobilo posao u DRŽAVNOJ SLUŽBI. Naša deca gladuju, njhova uživaju; naša država propada, njima je sve bolje. Građani Obrenovca i drugih mesta u Srbiji su BUKVALNO PREVARENI jer nikakvu POMOĆ NISU DOBILI, ili je to u neralno malim iznosim, ikao nam režim nije objasnio gde nestadoše stotine miliona evra pomoći od maja do danas. Narode Srbije, od prazane priče nema koristi, već svi moramo na ulice, kao jedan, kao nekada, ako želimo da ova parče naše zemlje, koju zovemo Srbija, opstane i ostane gde jeste, ako želimo da makar našoj deci bude bolje, ako već nama nije. Srpska napredna stranka na čelu sa Vučićem, najveće su zlo koje se Srbiji dogodilo posle devedesetih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend