Влада усвојила медијске и законе о приватизацији и стечају

0
(0)

Влада Србије усвојила је на данашњој седници три предлога медијских закона, Предлог закона о приватизацији и Предлог закона о изменама и допунама закона о стечају и упутила их Скупштини на расправу по хитном поступку.

Циљ закона о приватизацији је да убрза прватизације и створи услове за економскии развој и очување социјалне сигурности, саопштила је Канцеларија Владе за сарадњу с медијима.

Влада је усвојила и Предлог закона о изменама и допунама закона о стечају којим се обезбеђују услови за побољшање пословног амбијента, ефикасније спровођење стечајног поступка и спречавање злоупотреба и корупције у овом процесу.

Влада је усвојила и три медијска закона – Предлог закона о јавном информисању и медијима, Предлог закона о електронским медијима и Предлог закона о јавним медијским сервисима.

Примена ових закона допринеће, како се очекује, заштити јавног интереса грађана у сфери информисања, обезбеђивању медијских слобода и међународних стандарда у овој области.

Ови закони су упућени Скупштини Републике Србије на расправу по хитном поступку, наведено је у саопштењу.

Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт изјавио је јуче да ће усвајање сета медијских закона бити велики помак у усаглашавању са европским стандардима, најављујући да ће ускоро бити познат извештај Европске комисије о скринингу поглавља 10 које се односи на медијску сферу.

„ЕУ и ЕК желе да се имплементира медијска стратегија, а медијски закони су најважнији алат за то. Мислим да већ дуго теку разговори на ову тему. ЕК је коментарисала неколико нацрта и чини ми се да Влада има намеру да усвоји овај сет закона што пре. То је веома позитивно“, казао је Девенпорт.

УСВОЈЕНИ СЕТ ЗАКОНА У УТОРАК У СКУПШТИНИ

Након усвајања закона о раду и о пензијско инвалидском осигурању, Влада Србије потврдила је данас други сет реформских закона – о приватизацији и о стечају, који ће се, према Тањуговим информацијама, у уторак наед посланицима.

Према незваничним информацијама, наиме, расправа у парламенту о предложена два закона трајаће од уторка до петка, а до уторка ће они бити представљени на веб сајту Скупштине Србије.

Министар привреде Душан Вујовић изјавио је током једномесечне јавне расправе да би Закон о приватизацији требало да омогући конацни заврсетак приватизације 600 предузећа на ефикасан и фер начин, до 31. децембра 2016. године.

Актуелни закон о приватизацији донет је 2001. године, и по њему је приватизовано несто мање од 2.300 предузеок статус фирми у реструктурирању има у овом тренутку 161 предузеће.

Нови закон, рекао је Вујовић током јавне расправе, некусавати да унапред наметне методе приватизације, као сто је то био слуцај са старим законом, ве се накнадно процењивати ста је најбољи модел.

Истовремено је вођена и јавна расправа о изменама Закона о стечају за који је министар Вујовић рекао:

„Нови закон о стецају пове транспарентност и спрецити злоупотребе, отклонити проблеме у пракси и повеправа поверилаца“, рекао је министар Вујовива решења нових закона нису позната, али је, нацртом закона о приватизацији, између осталог, била предвиђена строжија контрола рада стечајних управника, а у случају утврђивања неправилности у њиховом раду – овлашћена организација, по спроведеном поступку, има право изрицање мера од опомене до одузимања лиценце.

Предвиђено је и да члан одбора поверилаца има право да о свом трошку ангажује једно или више стручних лица, која ће извршити анализу пословања стечајног дужника пре или током стечајног поступка и анализу предузетих радњи од стране стечајног управника и сачини извештај, који се, без одлагања, доставља осталим члановима одбора поверилаца, стечајном судији, стечајном управнику и овлашћеној организацији.

Нацрт је предвиђао да уколико стечајни дужник неовлашћено отуђи ствар у току стечајног поступка, или је у току претходног стечајног поступка ствар неовлачхено отуђена радњама привременог стечајног управника, поверилац има право да тражи надокнаду целокупне штете.

Такође, било је предвиђено да банке имају обавезу да на захтев стечајног управника доставе бројеве свих девизних и динарских рачуна, све изводе у електронској форми са свих динарских и девизних рачуна, све уговоре о орочењу средстава стечајног дужника, као и све уговоре о сефу.

С друге стране, јавни регистри имају обавезу да на захев стечајног управника доставе податке о имовини и правима стечајног дужника за период до пет година пре покретања стечаја.

Нацртом је било предвиђено и да повериоци могу да оспоравају пријављена потраживања других поверилаца до закључења испитног рочишта на коме су разматране њихове пријаве потраживања.

Повериоци који не покрену парницу или траже наставак прекинуте парнице у одређеном року губе то право и својство сечајног повериоца.

Искључио надлежан за покретање, остваривање и спровођење стечајног поступка против стечајног дужника чије је седиште главних интереса на територији Србије је Суд Републике Србије.

Јавна расправа о нацртима закона о стечају и приватизацији одржана је у Нишу, Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

Када је реч о изменама Закона о приватизацији, предвиђени модели су: продаја капитала, продаја имовине, стратешко партнерство И пренос капитала без накнаде, док су методе – јавно прикупљање понуда са јавним надметањем, јавно прикупљање понуда и непосредна погодба.

Купац може бити домаће или страно правно или физичко лице које је проглашено купцем, односно лице са којим је закључен купопродајни уговор. Средства плаћања су домаћа или страна конвертибилна валута.

Предвиђено је да почетна цена за продају капитала односно имовине износи најмање једну половину од процењене вредности капитала односно имовине, а нова цена на другом прикупљању понуда И јавном надметању најмање једну трећину од процењене вредности капитала, односно имовине.

Пренос капитала без накнаде запосленима је пренос капитала у субјекту приватизација са друштвеним капиталом који се приватизује моделом продаје капитала, тако што се 30 одсто капитала преноси запсоленима, без накнаде, у акцијама, односно уделима.

Пренос капитала без накнаде стратешком инвеститору је доделе бонуса инвеститору у случају позитивних резултата пословања која се врши у складу са прописима којима се уређује подстицај за инвестиције, а на основу одлуке Владе Србије.

Приватизација је, како наведено у Нацрту, обавезна за субјекте приватизација са друштвеним капиталом.

Поступак приватизције иницира Влада Србије, надлежни орган аутономне покрајине, односно јединице локалне самоуправе.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Помоћница министра Бранислава Недимовића, ухапшена због примања мита од 24.000 евра и намештања јавне набавке

5 (3) Дарија Јањић Нишавић, помоћница министра Бранислава Недимовића, ухапшена је због примања мита у …

Kо ће прекинути „пословање“ премијерке са братом Игором?

4.4 (32) Игор, брат премијерке Ане Брнабић од државе добио послове вредне преко 40 милиона …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend