fbpx

ЕУ и СТО условљавају Србију да прихвати ГМО

0
(0)

СРБИЈА је једина земља у Европи која има тржишни ланац производње соје која није генетски модификована. Ипак, ова дуга и успешна традиција постаје угрожена ниским ценама ове ратарске културе, али и препорукама Европске уније и Светске трговинске организације да се важећи закон о ГМО усклади са ЕУ регулативом.

Како кажу у Асоцијацији „Дунав соја“, Србија је највећи европски произвођач и једина држава у Европи која своје потребе задовољава из сопствене производње, а да има и извоз у вредности од 82 милиона долара.

– Претходних година соја је на тржишту имала високу цену, а Србија је лане произвела највише у својој историји, док је ове године засејала рекордних 200.000 хектара – причају у Асоцијацији. – Последња тржишна кретања, међутим, иду у правцу снижавања цена, па је она сада нижа за трећину него у истом периоду прошле године.

У Асоцијацији „Дунав соја“, упозоравају да Србија мора да пронађе најадекватнији одговор на бројне изазове, уколико жели да остане лидер у производњи.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУП планира надзор са 8100 камера, непознато да ли већ користи софтвер за препознавање лица

2.3 (3) Документ МУП-а по први пут званично наводи да ће се у оквиру овог …

РЗС: Пад БДП-а у Србије у другом кварталу 2020. године за 6,5 одсто

1 (1) Према флеш процени Републичког завода за статистику (РЗС), реални пад бруто друштвеног производа …

Један коментар

  1. ZA NOVAC SVE CE POTPISATI NAROD N POSTOJI U OVOJ ZEMLJI , NISTA GA NE PITAJU SAMO POTPISUJU I UZIMAJU BEDNU NADOKNADU ZA USVAJANJE ZAKONA STETNIH PO NAS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *