ЕУ: „Косово“ црна рупа

0
(0)

Брисел — Упркос огромним средствима које ЕУ троши на успостављање владавине права на Косову, ефекат је минималан, закључио је Европски ревизорски суд у извештају.

Разлог за то је организовани криминал, корупција и лоше вођене институције.

У више од седамдесет страница дугој анализи о трошењу европског новца на Косову констатује се да су у седамнаест испитаних пројеката постигнути само делимични резултати, а да се и у случају појединачних успеха поставља питање њихове одрживости.

Главно европско ревизорско тело подсећа да је Косово највећи потрошач европске помоћи на свету по глави становника и да су ЕУ донатори у периоду од 2009. до 2011. године издвојили 1,2 милијарде евра за Косово, од чега 508 милиона директно од Европске комисије.ж 

И поред тога, каже се у извештају, главни проблеми у функционисању косовске полиције и правосуђа остали су нерешени, а резултати у сузбијању корупције и организованог криминала су минимални, између осталог и због недостатка политичке воље. 

Сем тога, „резултати интервенција ЕУ на северу Косова су веома ограничени, а напредак у успостављању владавине права је минималан“, констатовали су ревизори. 

Европски ревизорски суд је наложио Комисији да преиспита начин трошења средстава на Косову и обезбеди да се она троше у складу са правилима и стандардима које важе за све европске институције.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићев батинаш потписао штетни уговор по ГСП

5 (4) Београдске власти су најавиле промену уговора које је ГСП Београд закључио о изнајмљивању …

“Неко жели да заташка случај убиства Оливера Ивановића”

5 (2) Грађанска иницијатива „Слобода, демократија, правда“ (ГИ СДП) оценила је да се процес за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *