Насловна / Свет / Европа / ЕУ смањила прогнозу економског раста за 2019. годину са 1.9% на 1.3%

ЕУ смањила прогнозу економског раста за 2019. годину са 1.9% на 1.3%

Европска комисија смањила је данас прогнозу раста за 19 земаља које користе евро за 2019. годину, наводећи да је чак и та нижа процена врло неизвесна због успоравања привредног раста Кине и слабљења глобалне трговине.

Комисија је смањила прогнозиран раст за ову годину на 1,3 процента са 1,9 процената колико је било предвиђено у ранијем извештају објављеном на јесен. Привредни раст еврозоне је прошле године вероватно износио 1,9 процената што представља успоравање са десетогодишњег максимума 2017. од 2,4 одсто.
Немачка, Италија и Холандија су забележиле знатна смањења предвиђеног раста.

Низ ризика прети европским и светским привредама, укључујући успоравање привредног раста Кине, трговински спор између САД и Кине, који је донео нове увозне порезе, и могућност да Британија напусти ЕУ у марту на хаотичан начин без одобравања прелазног споразума. Међу другим ризицима су и нагле промене на финансијским тржиштима.

Комисија је данас нагласила да не може да предвиди колико лоше би те проблематичне области могле да испадну.

„Висок ниво неизвесности окружује економску прогнозу“, наводи се у извештају у коме се додаје да су тензије везане за трговину, које су неко време вршиле притисак, донекле ослабиле, али да и даље представљају разлог за забринутост.

Кинеска привредна активност се могуће успорава брже него што је очекивано и глобална финансијска тржишта и многа тржишта у развоју су осетљива на нагле промене у осећању ризика и очекивањима раста, наводи се у извештају.

Смањена је прогноза раста и за Немачку, највећу привреду у еврозони, са 1,8 одсто на 1,1 одсто за 2019. годину као резултат ослабљеног раста извоза и „разочаравајуће“ домаће потрошње.

Комисија је смањила своју прогнозу раста еврозоне за 2020. на 1,6 одсто са 1,7 одсто колико је било у њеној јесењој прогнози.

За свих 28 земаља чланица ЕУ прогноза раста за 2019. је смањена на 1,5 одсто са 1,9 одсто, и за 2020. на 1,7 одсто са 1,8 одсто.

Бета, АП

Актуелно

Српска пољопривреда и привреда на издисају, ради се више а зарађује мање!

Привредна друштва у Србији су прошле године пословала профитабилно и остварила укупан позитиван нето резултат …

Еврократе и кинеска економска олуја

У сржи кинеске стратегије нису Сједињене Државе, већ близак однос са Европом. Због тога је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons