ЕУ у све већој економској кризи

0
(0)

Подаци Евростата говоре о значајном паду обима продаје у еврозони током јула ове године, што кореспондира са увођењем сакција Русији и руским контрасанкцијама, али европски лидери и даје јачају антируску реторику – наводе аналитички портали.

У самој ЕУ нико још није спреман да јавно призна да је за кризне процесе крив „рат санкцијама“ који су започели Вашингтон и Брисел против Русије, али реалност је управо таква.

Главни удар нове кризе осетила је пољопривредна индустрија.

Евростат предвиђа да ће обим продаје у 2014.години бити смањен за 0,2 одсто и у еврозоони и укупно у ЕУ.

Али, геополитичка слабост и несамосталност Брисела доводе до парадокса – док економски стручњаци ЕУ рачунају губитке, многи европски лидери изражавају буквално послушност пред ратоборним „јастребовима“.

Могу се приметити и одређне „линије подела“ у самој ЕУ, и посебно незадовољство држава из источноевропског региона.

Садашња криза носи објективни и глобални карактер. Не може само Европа да се супротстави току кризе.

Али, Европа мора са своје стране да учини одређене кораке: да се одрекне „колонијалног“ карактера „освајања“ Јужне и Источне Европе – наводе аналитичари.

Потребно је да се дозволи државама тог региона да нормално развијају сопствена предузећа (чак и ако она буду конкуренти предузећима у развијеним државама), да се дозволи извоз ван ЕУ, и то више од 50 одсто.

За сада НАТО и ЕУ користе војну реторику, а трговачко-економске позиције у Русији заузимају конкуренти са других континената.

Пре или касније украјинска криза биће регулисана, а питање је шта ће онда остати у Европи сем амерички авиона – ловаца.

 

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Антихришћански вандализам у Белој демонији ака Европи достиже врхунац

4.3 (3) У извештају Института Хајтстоун пише: „Неки напади, посебно против Римокатоличке цркве, дело су …

ЕУ до даљњег не дозвоља улазак грађана Србије на територију земаља чланица?

5 (1) Земље чланице Европске уније сутра на састанку у Бриселу поново разматрају листу трећих …

Један коментар

  1. Izdajnik Aleksandar Vučić po nalogu nemaca i aerikanaca ruši Dodika predsednika RS

    Sumnju u nedavno javno zaklinjanje premijera Aleksandra Vučića da neće podržati nijednog kandidata za predsednika Republike Srpske, unelo je otkriće da je firma Konsalting ESBR, koja daje 5,9 odsto prednosti čelniku SDS Ognjenu Tadiću nad liderom SNSD Miloradom Dodikom, radila ovogodišnju Vučićevu predizbornu kampanju. Londonska firma ujedno radi i Tadićevu kampanju za nadmetanje sa aktuelnim predsednikom RS na izborima 12. oktobra.

    Član starešinstva Pokreta Dveri Boško Obradović tvrdi da je posle pritiska na srpsku vlast da Prištini preda Kosovo i Metohiju, sledeći korak u zahtevima, odricanje od Republike Srpske. Dveri su, kaže on, zato početkom nedelje i pokrenule inicijativu za osamostaljenje RS od BiH i njeno prisajedinjenje Srbiji.

    – Postoji sumnja da zapad, kao što je u Srbiji našao sada najjaču političku snagu za ostvarivanje njihovih interesa, to isto pokušava i u RS, kako bi na vlasti bila njima lojalna varijanta, odnosno za Bosnu i Hercegovinu – otkriva Obradović i ističe da je nedopustivo da se Beograd na bilo koji način meša u izbore u RS, jer je narod taj koji treba da odluči o budućem rukovodstvu.

    On ukazuje da zapad ima problem sa Miloradom Dodikom koji je, kako navodi, ipak uspeo da donese stabilnost Republici Srpskoj i zaustavi urušavanje njene državnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend