ЕУ забрањује садњу аутохтоних сорти семена чак и у баштама

0
(0)

За пољопривреднике биће обaвезно кориштење стандардизованог и унифицираног семена, при чему ће кориштење старих и ретких сорти бити кажњиво, чак и онда када се сеју или саде у приватној башти, преноси хрватски Новилист.

Након недавне скандалозне одлуке Европске комисије о приватизацији водоснабдевања, из Брисела стиже нови шок. Европска комисија данас ће послати Европском парламенту нову уредбу којом ће пољопривредницима законски прописати обавезно кориштење стандардизованог и унифицираног семена, при чему ће кориштење старих, ретких и аутохтоних сорти – које немају готово никакве шансе да добију дозволу за промет – бити кажњиво, чак и онда када се сеју или саде у приватној башти!

Европске еколошке организације и бројне организације чији чланови покушавају очувати старе аутохтоне сорте семена – а које су већ дуго трн у оку мултинационалним компанијама – ових су дана изазвале велику узбуну због намере Еуропске комисије чија би одлука могла угрозити сувереност европских држава у очувању генетичке разноликости.

Аутохтоне сорте семења, међутим, за разлику од ових »високопродуктивних и интензивних« сорти, прилагођене су локалним приликама. Осим што је неуспоредиво укусније и богатије храњивим састојцима – што више никоме не треба посебно доказивати – поврће и воће добијено из аутохтоних сорти захтева мање воде и уметног гнојива, а и није га потребно штитити толиким количинама хемикалија, јер је отпорније на болести, што уједно смањује загађење околине.

„Захваљујући“ уредби Европске комисије, која ће вредити и у Хрватској, аутохтоне сорте, које су досад биле изузете из европских правила, брзо ће ишчезнути с трговачких полица.

Они који не буду поступали по уредби биће строго кажњени, а они који буду пожељели да региструју властито семе суочиће се с непремостивим бирократским препрекама, будући да предвиђена регулација регистрације семења дискриминише аутохтоне сорте у односу на индустријско семе, чиме се дискриминишу мали произвођачи у односу на велике компаније, због чега еколошке организације и упозоравају на скори потпуни нестанак аутохтоног семења, преноси Новилист.

Восток.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Прва српска влада која дође на власт ПРЕКИНУЋЕ све ЕУ интеграције Србије!

4.5 (8) ВИСОКИ представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ изјавио је да очекује од …

Пољска: Понашање западних држава води ка распаду ЕУ

5 (1) Понашање западних држава води ка распаду Европске Уније, саопштио је шеф кабинета премијера …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend