ЕУ забрањује садњу аутохтоних сорти семена чак и у баштама

ЕУ забрањује садњу аутохтоних сорти семена чак и у баштама

За пољопривреднике биће обaвезно кориштење стандардизованог и унифицираног семена, при чему ће кориштење старих и ретких сорти бити кажњиво, чак и онда када се сеју или саде у приватној башти, преноси хрватски Новилист.

Након недавне скандалозне одлуке Европске комисије о приватизацији водоснабдевања, из Брисела стиже нови шок. Европска комисија данас ће послати Европском парламенту нову уредбу којом ће пољопривредницима законски прописати обавезно кориштење стандардизованог и унифицираног семена, при чему ће кориштење старих, ретких и аутохтоних сорти – које немају готово никакве шансе да добију дозволу за промет – бити кажњиво, чак и онда када се сеју или саде у приватној башти!

Европске еколошке организације и бројне организације чији чланови покушавају очувати старе аутохтоне сорте семена – а које су већ дуго трн у оку мултинационалним компанијама – ових су дана изазвале велику узбуну због намере Еуропске комисије чија би одлука могла угрозити сувереност европских држава у очувању генетичке разноликости.

Аутохтоне сорте семења, међутим, за разлику од ових »високопродуктивних и интензивних« сорти, прилагођене су локалним приликама. Осим што је неуспоредиво укусније и богатије храњивим састојцима – што више никоме не треба посебно доказивати – поврће и воће добијено из аутохтоних сорти захтева мање воде и уметног гнојива, а и није га потребно штитити толиким количинама хемикалија, јер је отпорније на болести, што уједно смањује загађење околине.

“Захваљујући” уредби Европске комисије, која ће вредити и у Хрватској, аутохтоне сорте, које су досад биле изузете из европских правила, брзо ће ишчезнути с трговачких полица.

Они који не буду поступали по уредби биће строго кажњени, а они који буду пожељели да региструју властито семе суочиће се с непремостивим бирократским препрекама, будући да предвиђена регулација регистрације семења дискриминише аутохтоне сорте у односу на индустријско семе, чиме се дискриминишу мали произвођачи у односу на велике компаније, због чега еколошке организације и упозоравају на скори потпуни нестанак аутохтоног семења, преноси Новилист.

Восток.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Немачка трага за несталима у поплавама – апокалиптични призори након повлачења воде (видео)

Немачка трага за несталима у поплавама – апокалиптични призори након повлачења воде (видео)

Број страдалих у поплавама које су погодиле више европских земаља попео се на 188, али …

Орбан оштро критиковао ЕУ Паганију због укидањa слободе говора када је у питању ЛГБТ покрет

Орбан оштро критиковао ЕУ Паганију због укидањa слободе говора када је у питању ЛГБТ покрет

Орбан осудио ауторитарне мере ЕУ. Мере против Мађарске, које је покренула ЕK због закона за …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *