ЕУЛЕКС суспендовао тужитељку која је проговорила о корупцији и везама високих европских званичника са шиптарском нарко мафијом!

0
(0)

ПРИШТИНСКИ дневник „Коха диторе“ преноси да је шеф Мисије на Косову Габријел Меучи суспендовао тужитељку Марију Бамиех због тврдњи које је изнела у изјави том листу, а у којима је открила корупцију у Мисији ЕУ на Косову.

Шеф Мисије је одлуку о суспензији потписао пре него што су у „Кохи“ објављени наводи из истраге, а Еулекс је потврдио да је суспензија уследила због „цурења поверљивих информација“.

На суспензију је сама Бамиех претходно упозорила изјавом: „Ако они желе да ме претворе у Џулијана Асанжа, добиће такву. Верујем да они мисле да сам ја причала за Коху диторе, али све што је објављено у Кохи је у домену јавног информисања“.

Британска тужитељка, која је добила све судске процесе на Косову је рекла да су јој званичници Еулекса послали „неко писмо оптуживши је да је кршила основна људска права“.

„Они ми нису поменули разлоге ове суспензије. Шеф мисије Габриејл Меучи је потписао папир а заменик главног тужиоца специјалног тужиластва Џонатан Рател ми је предао“, рекла је Бамиех.

Образлажући одлуку о суспензији из Еулекса су поручили да је њоме требало да се спречи даље објављивање тајних докумената, те да је одлука донета пре него што се текст појавио и приштинском дневнику, а „у ишчекивању једне унутрашње истраге укључујући проток осетљивог материјала“.

„Извештавање о неправилностима не подразумева да можете медијима да откријете тајне документе посебно у случају кад је процес већ окончан. Суспензија није санксионисање, него је Мисија морала да делује на експедитиван начин да би се бранила од даљег протока докумената“, навео је Еулекс.

„Коха диторе“ наводи да је Еулекс на разне начине покушао да спречи објављивање текста, те да је након достављених питања специјална саветница шефа Еулекса тражила састанак и изразила зељу да види документа која поседује Коха, а као услов да ће одговорити на њихова питања.

Тужитељка Бамиех је, иначе, према писању „Кохе“, прикупила конкретне материјалне доказе против двојице високих званичника Еулекса и бившег заменика главног тужиоца Специјалног тужилаштва Косова Џонатана Ратела.

Према наводима листа, главну тужитељку Еулекса Јарославу Новотну и бившег председника Судског савета Еулекса Франческа Флорија прислушкивала је Специјална јединица за борбу против корупције, јер се верује да су умешани у окончање случаја против Фатмира Љимаја и Иљира Толаја због експлозије у једном приштинском локалу.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Страх од букагија: Браћа Вучић, Ана Брнабић и чланови картела чекају на хапшење

4.7 (148) Првог дана након гласања у САД-у почео је велики транспорт ратних злочинаца, миљеника …

Полицајац узбуњивач: Нови шеф београдске полиције – пријатељ Звонка Веселиновића и власник МХЕ (видео)

4.7 (6) Новинар СРБИН.инфо Војин Радовановић разговарао је са Миланом Думановићем, бившим оперативцем МУП-а Србије, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend