Насловна / Србија / ЕУЛЕКС суспендовао тужитељку која је проговорила о корупцији и везама високих европских званичника са шиптарском нарко мафијом!
ЕУЛЕКС суспендовао тужитељку која је проговорила о корупцији и везама високих европских званичника са шиптарском нарко мафијом! 1

ЕУЛЕКС суспендовао тужитељку која је проговорила о корупцији и везама високих европских званичника са шиптарском нарко мафијом!

ПРИШТИНСКИ дневник „Коха диторе“ преноси да је шеф Мисије на Косову Габријел Меучи суспендовао тужитељку Марију Бамиех због тврдњи које је изнела у изјави том листу, а у којима је открила корупцију у Мисији ЕУ на Косову.

Шеф Мисије је одлуку о суспензији потписао пре него што су у „Кохи“ објављени наводи из истраге, а Еулекс је потврдио да је суспензија уследила због „цурења поверљивих информација“.

На суспензију је сама Бамиех претходно упозорила изјавом: „Ако они желе да ме претворе у Џулијана Асанжа, добиће такву. Верујем да они мисле да сам ја причала за Коху диторе, али све што је објављено у Кохи је у домену јавног информисања“.

Британска тужитељка, која је добила све судске процесе на Косову је рекла да су јој званичници Еулекса послали „неко писмо оптуживши је да је кршила основна људска права“.

„Они ми нису поменули разлоге ове суспензије. Шеф мисије Габриејл Меучи је потписао папир а заменик главног тужиоца специјалног тужиластва Џонатан Рател ми је предао“, рекла је Бамиех.

Образлажући одлуку о суспензији из Еулекса су поручили да је њоме требало да се спречи даље објављивање тајних докумената, те да је одлука донета пре него што се текст појавио и приштинском дневнику, а „у ишчекивању једне унутрашње истраге укључујући проток осетљивог материјала“.

„Извештавање о неправилностима не подразумева да можете медијима да откријете тајне документе посебно у случају кад је процес већ окончан. Суспензија није санксионисање, него је Мисија морала да делује на експедитиван начин да би се бранила од даљег протока докумената“, навео је Еулекс.

„Коха диторе“ наводи да је Еулекс на разне начине покушао да спречи објављивање текста, те да је након достављених питања специјална саветница шефа Еулекса тражила састанак и изразила зељу да види документа која поседује Коха, а као услов да ће одговорити на њихова питања.

Тужитељка Бамиех је, иначе, према писању „Кохе“, прикупила конкретне материјалне доказе против двојице високих званичника Еулекса и бившег заменика главног тужиоца Специјалног тужилаштва Косова Џонатана Ратела.

Према наводима листа, главну тужитељку Еулекса Јарославу Новотну и бившег председника Судског савета Еулекса Франческа Флорија прислушкивала је Специјална јединица за борбу против корупције, јер се верује да су умешани у окончање случаја против Фатмира Љимаја и Иљира Толаја због експлозије у једном приштинском локалу.

Танјуг

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Влада масовно крши закон држећи политички подобне директоре у вечитом в.д. стању 11

Влада масовно крши закон држећи политички подобне директоре у вечитом в.д. стању

Више од половине директора јавних предузећа и државних службеника Влада Србије је именовала као вршиоце …

Фалсификовани функционери владе Србије! (видео) 12

Фалсификовани функционери владе Србије! (видео)

Лажни и фалсификовани функционери владе Србије који су купили лажне дипломе од приватних преварантских школа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *