Терористичке мреже радикалних исламиста премрежиле Балкан

0
(0)

ОБАВЕШТАЈНЕ службе европских земаља и Америке све чешће упозоравају да БиХ постаје место где се регрутују исламски екстремисти на путу према Сирији и Ираку, а да велики број обавештајаца исламских земаља координише акције. Пут најчешће води од Беча, преко Загреба до Сарајева, а затим преко Србије и Турске до Сирије и Ирака. Аустријски главни град постао је водећи центар за регрутацију исламиста, тамо делује више ћелија, а најчешће их воде азиланти који су добили папире за боравак у Аустрији. Највише је руских грађана из Чеченије, али има и Турака и држављана из земаља бивше Југославије.

Ово су наводи из извештаја хрватске полиције која још тврди да радикални исламисти најчешће возом или аутобусом из ове државе одлазе у БиХ, тамо се задржавају неколико дана и настављају пут према Србији и Турској.

Недавно откриће да хиљаде агената исламских земаља тајно делују у БиХ, никога није превише изненадило, јер је присуство тих људи забележено још из времена ратова на тлу бивше Југославије. Иран је успоставио добре везе са СДА, многе арапске државе имају такође изузетно блиске везе са неким политичарима у БиХ, а наводно неки кракови воде и до Загреба. Амбасаде појединих земаља са „трусних“ подручја су у Хрватској веома бројне, несразмерно послу који овде обављају, па се претпоставља да су активне и на обавештајном плану.

АГЕНЦИЈЕ
КАДА је реч о хрватским обавештајцима највећи део посла обавља се у Оперативно-техничком центру за надзор телекомуникација, а услугама тог центра користе се СОА, сигурносно обавештајна агенција и ВСОА, војна сигурносно-обавештајна агенција. Обе агенције блиске су америчким службама и у сталном контакту са њима.

У Хрватској је донедавно деловало и низ организација које су се наводно бавиле хуманитарним радом, али су последњих година затворене и забрањен им је рад. Успостављено је да се баве свачим, само не хуманитарним радом, а многе су биле и обавештајни центри за овај део Европе. Званични Загреб је временом преиспитао рад таквих организација и свима које се нису бавиле хуманитарним радом деловање је забрањено. Али, сматра се да одређене обавештајне базе још увек постоје и у Хрватској, као нека веза између западне и средње Европе и истока, поготово Беча и Сарајева.

Установљено је и да џихадисти из Загреба често директно путују за Сирију, а недавно је откривено и да су четири девојке из Хрватске у ИД. МУП Хрватске пажљиво прати све што се догађа на територији земље али и у региону, посебно БиХ, и покренуте су многе истраге о присуству радикалних исламиста, али се јавност о детаљима не обавештава. Поготово се прати рад иранских дипломата и могућа повезаност дипломатских мисија у Хрватској и БиХ.

Али, не треба заборавити да је Хрватска и једна од земаља које продају оружје у део света где су и исламски екстремисти. Хрватска се на тај начин решила и дела оружја које јој је остало још из времена ЈНА. Све се то одвија под будним оком Американаца, па се претпоставља да је и веома активна сарадња хрватских и америчких обавештајаца и у продаји оружја, контроли дипломата и организација које би могле да буду повезане са екстремистима.

ДОКУМЕНТА

ЕКСТРЕМИСТИ границе прелазе без проблема, јер имају уредне документе. Комуникација са обавештајним центрима обавља се путем интернета, са тајним шифрама које се стално мењају. Наводно је њихова техничка обученост на високом нивоу.

 

Ј. Керблер, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Да ниси НЕСПОСОБАН и КОРУМПИРАН као што јеси Срби би контролисали Балкан!

5 (1) Немци и Французи још увек се нису договорили око тога „шта ће да …

Терористички напад у британском граду Редингу: Либијац ножем убио троје, још двоје критично

0 (0) * Један од сведока инцидента – фитнес тренер Лоренс ВОРТ: „У парку је …

3 Коментара

  1. Kada sam bio mlad ,tito je stalno govorio o spoljnim neprijateljima Kkakva slucajnost opet sada.Opet o nekim spoljnim neprijateljima hahahha,a manje o domacim „prijateljima“ koji opljackase prodase ,unistise ,kulturno ekonomski Srbiju .

  2. Kada sam bio mlad ,tito je stalno govorio o spoljnim neprijateljima Kkakva slucajnost opet sada.Opet o nekim spoljnim neprijateljima hahahha,a manje o domacim „prijateljima“ koji opljackase prodase ,unistise ,kulturno ekonomski Srbiju .

  3. Kada sam bio mlad ,tito je stalno govorio o spoljnim neprijateljima Kkakva slucajnost opet sada.Opet o nekim spoljnim neprijateljima hahahha,a manje o domacim „prijateljima“ koji opljackase prodase ,unistise ,kulturno ekonomski Srbiju .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend