Став

ЕУтаназија релаксира државни буџет смањењем броја пензионера

Потпомогнуто самоубиство – најбољи начин да одеш

Док се политичка ломе копља навелико широм светског шара о крупним темама ратова, економске кризе и избеглиштва, са посебно снажно покуљалим страстима у Сједињеним Америчким Државама у освит тамошњих председничких избора, једно типично европско питање поново је угледало светло ових дана.

Холандска влада разматрала је прошле недеље законске предлоге како би се старијим људима који нису болесни дало законско право на самоубиство уз асистенцију, ако сматрају да су проживели свој живот.

Нема сумње, акценат је не речи «старији људи». Једноставан је факат да су европска друштва све старија, да се животни век знатно продужио и да се он одавно више не поклапа с радним веком. Женска популација у Западној Европи је у просеку прескочила осму деценију и увелико гази девету, док је она мушка прати у стопу. Тренд је јасан: друштво Метузалема је на видику и једна од преокупација тих људи а и њихових ближњих, па сада и шире заједнице, јесте свакако романопишчево питање: који је „најбољи начин да одеш„ (по Yулијану Барнсу, у преводу и на српски).

„Људима који после дубоког премишљања верују да су проживели свој живот, треба да се омогући да по строгим условима окончају живот на достојанствен начин који изаберу“

– саопштили су здруженим снагама холандски министри здравља и правде, образлажући свој предлог упућен парламенту. Они се заправо позивају на чињеницу да све више људи у позном добу пати од депресије и других менталних болести, али у случају да ни то није у питању, знатан број њих је уверен да је завршио свој живот.

Нови закон би се односио на оне који „више не виде смисао свог живота, дубоко осећају губитак независности и остају изоловани и усамљени вероватно и зато што су изгубили животног партнера“. И док их обузима потпуни замор од живота и губитак самопоштовања, потребна им је помоћ да би могли да окончају свој живот, додали су холандски министри, како су пренеле агенције.

Прочитајте цео текст на: Дневник

http://www.dnevnik.rs/drustvo/potpomognuto-samoubistvo-%E2%80%93-najbolji-nacin-da-odes

Наслови: Реља Кнежевић | Дневник

Анонимни

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Srbi nacisti koji su okupirali zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast mnogo suptilnije vrše eutanaziju nad Srbima ne birajući da li su u pitanju deca, stari, sredovečni Srbi!! каже:

    Mogli su Holanđani da ispadnu malo vispreniji u svojim sumanutim neljudskim predlozima pa da prekopiraju Srbske naciste i donesu dekret o krađi lične svojine penzionera u vidu penzija!! Bar ne bi ispali veći zločinci od Srbskih nacista koji čine vlast u Srbiji!! Srbi nacisti koji su okupirali zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast mnogo suptilnije vrše eutanaziju nad Srbima ne birajući da li su u pitanju deca, stari, sredovečni Srbi!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!