Европа ћути на отворени фашизам у Хрватској

0
(0)

Председници хрватских десничарских и конзервативних странака Хрватске странке права, Хрватске конзервативне странке и Обитељске странке Даниел Срб, Ружа Томашић и Мате Кнезовић потписали су споразум по којем ће те странке на предстојеће парламентарне изборе изаћи у коалицији под називом Спремни. Данијел Срб је изјавио да је циљ коалиције заштита хрватских националних интереса и да она бирачима гарантује заштиту од распродаје националног богатства.

– Ми ћемо и као странка и као савез подржавати оне политичке програме у којима неће бити великосрпске идеологије и Самосталне демократске српске странке, у којима неће бити попуштања њиховим стратешким интересима у Хрватској – истакао је Срб.

Ружа Томашић, позната по својим ултранационалистичким ставовима и идејама, тврди да назив коалиције нема везе са усташким поздравом „За дом спремни“, али објашњава зашто Срби нису добродошли у ту коалицију.

СДСС са Милановићем

СДСС ће, како „Вести“ незванично сазнају, на предстојеће изборе изаћи заједно са коалицијом владајућих странака коју предводи СДП премијера Зорана Милановића. Ова одлука Главног проистекла је из договора да се у 9. изборној јединици која обухвата приморска места, српски кандидати бирају на основу преферанцијалних гласова. Уз учешће у 12. изборној јединици за три загарантована саборска заступника, овакав договор СДСС омогућава да Срби ипак добију још најмање једног заступника, што је досад било готово немогуће.

– Са СДСС-ом нећемо. Ишла бих са неком српском странком да су јој чланови хрватски бранитељи, они који су се борили за Хрватску, а не видим себе с људима који су ишли против Хрватске – поручила је Томашић.

Војислав Станимировић, председник СДСС-а, каже да Коалиција Спремни има намеру да окупи све десничарске партије у један блок који ће бити противтежа ХДЗ-у, али да би било какво реаговање само изазвало контраефекат!

– Нема никакве користи уколико бисмо покушали да оспоримо назив коалиције, ма колико назив асоцира на усташки поздрав „За дом спремни“. Сваки такав покушај би њима само додатно ојачао позиције, а притом не би било шансе да ишта докажемо, јер увек могу да кажу да су „спремни за промене“ и слично – каже Станимировић.

С друге стране, Милојко Будимир, председник Асоцијације избегличких и других удружења Срба из Хрватске, тврди да би Европска унија морала да се умеша и спречи коришћење оваквог назива.

– Навикли смо се на фашизацију Хрватске, али она досад никада није била овако отворена. Хрвати су мудро, док су чекали пријем у ЕУ, такве идеје спутавали, а сада, пошто су део Европе, очигледно могу слободно да пропагирају фашизам као државну идеологију – сматра Будимир.

Према његовим речима, профашизација Хрватске ће на најдиректнији начин утицати на предстојеће изборе.

– Каква је то порука Србима који живе у Хрватској или онима који су прогнани, али желе да гласају. Очигледно се поручује Србима да се „спреме“ – иронично закључује Будимир.

Ђ. Баровић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија: Могућ прекид дијалога са ЕУ

5 (2) Русија може да прекине дијалог са Бриселом, рекао је министар спољних послова Русије …

Вучићу, ево стигла ти најновија понуда од ЕУ, на чело да је натакнеш!

5 (9) Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети …

Један коментар

  1. Lik se preziva Srb pa ga ubise kompleksi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend