Насловна / Свет / Европа / Европа поново постаје буре барута, САД излазе из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета
Европа поново постаје буре барута, САД излазе из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета 1

Европа поново постаје буре барута, САД излазе из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета

САД су званично обавестиле Русији да су одлучиле да изађу из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета, казао је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.

„Путем билатералних канала на високом политичком нивоу нам је потврђено да је та одлука коначна и да нема позива на дијалог“, рекао је Рјабков у интервјуу за „Комерсант“.

Према његовим речима, Вашингтон није посебно крио да није ствар само у проблемима између САД и Русије, већ и у жељи Американаца да се ослободе договорених забрана које им не одговарају.

По оценама Вашингтона, Споразум о ликвидацији ракета средњег и малог домета „значајно ограничава војне могућности САД у пројекцији на земље које поседују арсенале копнених ракета средњег и малог домета и које у очима Вашингтона представљају претњу америчким интересима“.

У случају да буду инсталиране америчке ракете средњег и малог домета на територији која представља претњу за Русију и њене савезнике, она ће морати да одговори, поручио је Рјабков.

„Мораћемо да предузмемо ефикасне мере које ће компензовати те претње“, нагласио је Рјабков.

„Јасно је да политички договори и чак правно обавезујући споразуми не могу у садашњој ситуацији да пруже пуне гаранције, као што видимо на примеру Вашингтона који урушава Споразум о ракетама средњег и малог домета“, истакао је заменик шефа руске дипломатије.

Он је нагласио да је Русије предала САД информације које показују да није тестиран домет ракете 9М729 који је у колизији са тачкама горе наведеног споразума. По његовим речима, Русија се чврсто поштује све услове споразума и све оптужбе на рачун русије су неосноване.

Спутник

фото: ДПА

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

"Више од 1.500 терориста стигло у Европу" 11

„Више од 1.500 терориста стигло у Европу“

Око 1.500 терориста који су учествовали у борбама на Блиском истоку налази се на територији …

Математичарка из Србије Јелена Иванчић апсолутни победник Европске математичке олимпијаде 12

Математичарка из Србије Јелена Иванчић апсолутни победник Европске математичке олимпијаде

Јелена Иванчић, ученица трећег разреда Математичке гимназије, апсолутна је победница Европске математичке олимпијаде, али је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *