Насловна / Свет / Европа / Европа поново постаје буре барута, САД излазе из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета

Европа поново постаје буре барута, САД излазе из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета

САД су званично обавестиле Русији да су одлучиле да изађу из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета, казао је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.

„Путем билатералних канала на високом политичком нивоу нам је потврђено да је та одлука коначна и да нема позива на дијалог“, рекао је Рјабков у интервјуу за „Комерсант“.

Према његовим речима, Вашингтон није посебно крио да није ствар само у проблемима између САД и Русије, већ и у жељи Американаца да се ослободе договорених забрана које им не одговарају.

По оценама Вашингтона, Споразум о ликвидацији ракета средњег и малог домета „значајно ограничава војне могућности САД у пројекцији на земље које поседују арсенале копнених ракета средњег и малог домета и које у очима Вашингтона представљају претњу америчким интересима“.

У случају да буду инсталиране америчке ракете средњег и малог домета на територији која представља претњу за Русију и њене савезнике, она ће морати да одговори, поручио је Рјабков.

„Мораћемо да предузмемо ефикасне мере које ће компензовати те претње“, нагласио је Рјабков.

„Јасно је да политички договори и чак правно обавезујући споразуми не могу у садашњој ситуацији да пруже пуне гаранције, као што видимо на примеру Вашингтона који урушава Споразум о ракетама средњег и малог домета“, истакао је заменик шефа руске дипломатије.

Он је нагласио да је Русије предала САД информације које показују да није тестиран домет ракете 9М729 који је у колизији са тачкама горе наведеног споразума. По његовим речима, Русија се чврсто поштује све услове споразума и све оптужбе на рачун русије су неосноване.

Спутник

фото: ДПА

Актуелно

Математичарка из Србије Јелена Иванчић апсолутни победник Европске математичке олимпијаде

Јелена Иванчић, ученица трећег разреда Математичке гимназије, апсолутна је победница Европске математичке олимпијаде, али је …

АКЦИЈА ПРОТИВ АЛБАНСКЕ МАФИЈЕ: У акцији Европола ухапшено 64 лица широм Европе

Уз подршку Европола, 64 припадника албанске организоване криминалне групе ухапшено је између 3. и 5. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons