fbpx
понедељак , 24 фебруара 2020

Европарламент: У Србији нема независног правосуђа, слаб напредак у борби против корупције

0
(0)

ЕВРОПСКИ парламент је на пленарном заседању у Стразбуру великом већином гласова – 524 гласа за од присутних 673 – усвојио Резолуцију о Србији.

Резолуција „поздравља ангажовање и напредак Србије у процесу евроинтеграција”, а држава позива да у комуникацији са грађанима „активно промовише своју ЕУ стратегију”.

Европски парламент поздравља отварање 8 поглавља у приступним преговорима и износи очекивање о отварању нових поглавља са Србијом.

Резолуцијом се и овога пута наглашава се да је примена реформи кључна за наставак европског пута Србије.

Поздравља се и генерално побољшање економске политике у земљи и напредак ка функционалној тржишној економији.

Србија је похваљена за „конструктиван и хуман однос” према мигрантима.

Резолуција наглашава да је у Србији „направљен напредак у области правосуђа”, али да „независност правосуђа још није осигурана у пракси”.

Такође се износи „забринутост због недовољног напретка у борби против корупције”, а од Србије се тражи „јасна политичка воља да се то питање реши”.

Једина област за коју у Европском парламенту кажу да нема напретка јесте слобода изражавања и присуство самоцензуре у медијима у Србији.

Од власти у Србији се тражи да осигурају и примену закона о заштити мањина.

Европски парламент поручује да „ аутономија Војводине не сме бити ослабљена”.

Од Србије је и овога пута затражена пуна сарадња са Трибуналом у Хагу, а као један од кључних приоритета евроинтеграција Србије наводи се нормализација односа са Косовом и „пуна примена” договореног у дијалогу Београда и Приштине, укључујући и „питање Заједнице српских општина”.

Две стране се позивају да дефинишу „нове теме разговора у оквиру дијалога, у циљу бољег живота грађана и свеукупне нормализације односа”.

Овогодишња Резолуција о Србији бележи и забринутост Европског парламента због тензија између Србије и Косова са почетка године, а две стране су позване да се уздрже од акција које би могле да угрозе постигнути напредак у дијалогу.

Ова Резолуција за основу је имала извештај известиоца Европског парламента Дејвида Мекалистера о напретку Србије у 2016. години.

Након подношења 325 амандмана усаглашени текст нацрта Резолуције усвојен је крајем фебруара на Спољнополитичком одбору Европског парламента.

Финално изгласавање Резолуције одлагано је два пута – прво због председничких избора у Србији, а затим и због ванредних парламентарних избора на Косову.

Европски парламент годишње усваја резолуције о напретку свих земаља које су у процесу приступања ЕУ.

Ове резолуције нису обавезујућег карактера, али имају тежину политичке препоруке једне од три најзначајније институције ЕУ.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Приватно обезбеђење које чува полицију државу кошта више него полицајци (видео)

3.7 (3) Иако је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић тврдио да ће се ангажовањем приватног …

МУП обезбеђују четири приватне фирме

4.3 (3) Зграду Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије у Београду обезбеђују четири приватне фирме, међу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *