Насловна / Свет / Европа / Европска централна банка наставља са штампањем безвредног папира
Европска централна банка наставља са штампањем безвредног папира 1

Европска централна банка наставља са штампањем безвредног папира

Франкфурт — Европска централна банка намерава да настави према плану до септембра 2016. свој програм подстицања привреде куповином обвезница, каже Марио Драги.

ЕЦБ је 9. марта почела програм откупа државних и корпоративних обвезница да би се подигла инфлација и подстакао раст у нади да ће годишња инфлација достићи циљане вредности од око два одсто одсто, док је она тада била минус 0,3 одсто а сада је минус 0,1 одсто.

ЕЦБ намерава да у циљу оживљавања привреде исплати 60 милијарди евра месечно најмање до септембра 2016, односно минимум 1.140 милијарди евра.

Драги је рекао да ће програм бити у сваком случају настављен док се не види одрживо прилагођавање инфлације које је сада далеко испод ЕЦБ-ових циљаних вредности.

„Јасно је да су мере монетарне политике које смо увели ефикасне“, рекао је Драги на конференцији за штампу у седишту Европске централне банке у Франкфурту где је био на кратко прекинут упадом једне демонстранкиње.

Драги је изразио намеру да те мере спроводи до краја.

„Предвиђено је откуп да траје до краја септембра 2016. и најмање док се путања инфлације не усклади са насим циљем од нешто испод два одсто“, рекао је Драги, и одбацио као „преурањење“ све спекулације да ће због убрзања инфлације у 19-очланој еврозони у марту бити потребно превремено заустављање програма или смањење обима средстава.

ЕЦБ ће се концентрисати на „пуно спровођење“ програма откупа дугова лансираног 9. марта, рекао је Драги.

Драги је рекао да ће ЕЦБ гледати даље од месечних осцилација економских података када буде процењивала колико дуго да држи мере подстицаја.

Те мере су уведене у нади да ће се смањити тржишне каматне стопе што обично утиче на повећање позајмљивања и даље подстицање економске активности. Америчке Федералне резерве користиле су сличан програм.

Драги је рекао да програм стимулисања привреде тече глатко и да је допринео смањењу каматних стопа.

Председник ЕЦБ-а рекао је да је доста изненађен да се већ говори о изласку из програма који се примењује тек месец дана и рекао да је то као кад би се после пређеног једног километра питали да ли је маратон ускоро готов.

 

Бета

Како би сте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Петр Ханиг: Увођењем евра у Чешкој би се смањила вредност плата, пензија и уштеђевина 11

Петр Ханиг: Увођењем евра у Чешкој би се смањила вредност плата, пензија и уштеђевина

Чешка економија је увек била на таквом нивоу да је за нас боље да будемо …

Евро у Србији пао на ниске гране: Јачи динар, тањи новчаник 12

Евро у Србији пао на ниске гране: Јачи динар, тањи новчаник

Пред новогодишње празнике дијаспора стигне у отаџбину где је дочека ослабљен евро, па увек мора …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *