ПРИПРЕМИТЕ СЕ! Рате кредита у еврима ускоро расту

0
(0)

Загреб — Гувернер Хрватске народне банке Борис Вујчић упозорио је да би рате кредита у еврима у будућности могле да расту.

Вујчић је указао на рискантност везивања кредита уз еурибор или либор односно уз каматне стопе према којима банке зајме новац другим банкама. Додао је како је тренутно нешто више од трећине стамбених кредита у Хрватској везано уз еурибор или либор.

„С обзиром на нивое на којима су данас еурибор и либор, можемо с пуно већом извесношћу него раније очекивати раст тих каматних стопа у будућности, што би могло довести до битно већег раста рата кредита него што људи очекују“, казао је Вујчић.

Економиста Анте Бабић сматра да у будућности не би требало доћи до повећања рата кредита у еврима, односно да кориснике кредита у еврима, првенствено стамбених, не чека судбина која је задесила кориснике кредита везаних за швајцарски франак.

„Не знам тачно на што је гувернер Вујчић мислио, али не верујем да се то може догодити. Свима је у интересу да се подстакне тржиште некретнина, а то се неће постићи повећањем каматних стопа већ њиховим смањивањем“, казао је Бабић.

Шта више, Бабић истиче како су у Хрватској и даље превисоке камате на кредите, односно да су знатно изнад просека Европске уније и да би баш због тога ствари могле кренути у супротном смеру од онога што најављује гувернер.

„Постоји могућност да хрватски грађани у будућности више почну подизати кредите директно из банака земаља Европске уније и у том би случају постајала тенденција смањења овдашњих каматних стопа на кредите“, навео је Бабић.

Велика ликвидност и рекордно ниске каматне стопе ЕЦБ-а од 0,05 посто одржаће се још најмање годину и по, каже један економски стручњак из банкарских кругова који је желио остати анониман.

„Према врло поузданим истраживањима, до раста референтне каматне стопе, која ће утицати на кретање еурибора неће доћи пре 2018. а до тада овдашње власти имају и много простора и много алата да уклоне евентуалне ризике који би могли довести до повећања рата кредита у еврима“, рекао је тај стручњак.

И он процјењује да су врло мале шансе да овдашњи корисници кредита у еврима доживе судбину корисника кредита у швајцарским францима. Да до тога не би требало доћи поткрепио је чињеницом овдашње актуалне слабе потражње за кредитима, односно и он сматра да постоји врло велика вероватноћа да ће све више грађана Хрватске по кредите почети одлазити у иноземство.

 

јутарњи.хр

Фото: Тхинксток

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Привреду тек чека неликвидност: За кредите за ликвидност јавило се 4.600 фирми са тражњом за 800 милиона евра

5 (1) Банке већ увелико примају захтеве предузећа за кредите за ликвидност за које ће …

Мораторијум на кредите тражило 94 одсто грађана

0 (0) За мораторијум на отплату кредита од три месеца, који је уведен са проглашењем …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *