Европска унија је постала Четврти рајх

„Европу потреса озбиљна економска и политичка криза. У име глобализације укинуте су не само географске него и моралне границе. Ушли смо у епоху неизвесности. Бришу се разлике између култура“, каже италијански економиста Алберто Бањаи.

Како се Европа нашла усред економске кризе, чије последице сада мора да плац́а Италија? Све је почело ’60-тих и ’70-тих година, када је у земљи забележен економски пад, који се одмах одразио и на демографску ситуацију.

Како, са друге стане, земља може да напредује ако има све мање становништва? Додатни удар Италија је проживела крајем ’90-тих година и касније када се појавио евро који је за собом повукао процес деиндустријализације. Коначно, Италију је дотукла криза 2008. година, када су САД национализовале дугове приватних лица, дуплирајуц́и тако државна дуговања.

О суверенитету и политичким перспективама Италије, на чијој се територији, не заборавимо, налази 90 атомских бомби НАТО-а, Спутњик је разговарао са економистом Албертом Бањаијем.

Он тврди да суверенитет европских држава бришу транснационалне компаније које га преузимају на себе. Италијански економиста наводи и улогу медија, који код становништва потврђују ту тезу, самим тим, како каже, о суверенитету Италије не може бити ни речи.

– Односи између великог газде – САД, и његовог локалног представника – Немачке, мењају се, а Италија би требало да искористи ситуацију како би договорила најбоље могуц́е услове за нашу земљу. Имајуц́и у виду да Италија није независна, могла би или да се крец́е ка ЕУ, која је вец́ постала нешто попут ’Четвртог рајха‘, што се не свиђа Америци, или може да поврати макар мали део аутономије, договарајуц́и се о томе са Русијом и САД. Приближавање односа САД и Русије уопште не мора бити негативна појава. Све је боље од рата и бацања атомских бомби на непријатеља – рекао је Бањаи за „Спутњик“.

Новинар Марчело Венецијани, са друге стране, каже да границе на територији Европе данас нестају.

Мисао новинара носи са собом контрадикторност – питања економског и политичког суверенитета постају веома битна и изазивају многе дискусије.

Венецијани истиче чињеницу да су границе важне, као и то да је сада неопходна таква владајуц́а елита која би могла не само да побеђује на изборима, вец́ и да реално управља.

Спутник

Актуелно

Потписан договор о новом имену Македоније

Договор Македоније и Грчке којим се решава двоиподеценијски спор око имена Македонија у грчком селу …

ВЕЛЕИЗДАЈНИК Вучић преговара са Аустријом да од Србије направи сабирни центар за мигранте!

Аустријска влада преговара са земљама Западног Балкана о успостављању центара за протеривање илегалних миграната, пише …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons