fbpx

Европска унија пред спасавањем банака какво су пре осам година извели Американци

0
(0)

Италијански премијер Матео РЕНЦИ: Среман сам да потрошим милијарде евра на помоћ банкарском сектору, чак и без одобрења Брисела. Неке европске банке имају много више проблема од италијанских. Ако су лоши кредити проблем број један, проблем финансијских деривата у другим банкама је сто пута већи. Међусобни однос је управо такав – један према сто

Главни економиста Deutsche Bank – Дејвид Фолкертс-ЛАНДАУ: Европске финансијске институције морају да добију нови капитал да би спровеле рекапитализацију после сличне финансијске помоћи САД. На помоћ својим банкама САД су потрошиле 475 милијарди долара, а такав програм је неопходан и Европи, нарочито за италијанске банке. У Европи спасавање не би требало да буде толико скупо. Програми вредни 150 милијарди долара требало би да буду довољни за рекапитализацију европских банака

СВАКИМ даном проблеми италијанских банака, који су се повећали после Brexit, постају све гори.

Исправка вредности потраживања („лоши дугови“) у износу 360 милијарди евра може да изазове потпуни крах банкарског сектора.

Али, сада је већ банка Deutsche Bank постала главни ризик.

Премијер Италије Матео Ренци је изјавио да је спреман да троши милијарде евра на помоћ банкарском сектору, чак и без одобрења Брисела. То тешко да ће се свидети немачкој канцеларки Ангели Меркел, као и другим присталицама спровођења строгих правила еврозоне.

Али, Ренци је такође истакао да друге европске банке имају много више проблема од италијанских.

„Ако су проблематични кредити проблем број један, проблем финансијских деривата у другим банкама је сто пута већи. Међусобни однос је управо такав – један према сто“ – казао је он.

Италијански премијер је, наравно, мислио на десетине билиона долара у дериватима Deutsche Bank.

Треба такође истаћи да се банкарска криза већ опасно приближила Немачкој. На ивици банкрота нашла се Bremer Landesbank, иако овде проблематична актива износи свега 29 милијарди евра.

Главни економиста Deutsche Bank – Дејвид Фолкертс-Ландау -признао је да постоје проблеми и позвао на реализацију програма спасавања европских банака чија се вредност мери милијардама евра .

У интервјуу Welt am Sonntag, економиста је рекао да европске финансијске институције морају да добију нови капитал да би спровеле рекапитализацију после сличне финансијске помоћи САД. Истина, он није рекао да је у САД програм реализован пре готово 10 година, а у Европи се у то време пропагирала „опрезна“ фискална и монетарно-кредитна политика.

Како истиче овај економиста, САД су помогле својим банкама потрошивши 475 милијарди долара, а такав програм је неопходан и Европи, нарочито за италијанске банке. Другим речима, представник Deutsche Bank сматра да Европа мора да пође корацима САД.

„У Европи спасавање не би требало да буде толико скупо. Програми вредни 150 милијарди долара требало би да буду довољни за рекапитализацију европских банака“ – казао је Дејвид Фолкертс-Ландау.

Смањење вредности акција банака симптом је много већег проблема – фаталне комбинације ниског раста, високог нивоа задужености и опасне дефлације.

„Европа је озбиљно болесна и мора брзо да реши постојећи проблем, или ће се суочити с банкротом“ – казао је главни економиста.

По његовој процени, за спасавање италијанских банака биће потребно најмање 40 милијарди евра. Проблем је толико акутан, да је економиста Deutsche Bank уверен да је неопходно кршити важећа европска правила.

При томе је апсолутно недопустиво отписивати депозите и користити друге методе који ће ударити по уштеђевинама људи, пошто ће то парализовати банкарски сектор у Италији и на другим местима. Људи ће просто престати да верују у банкарски систем.

Занимљиво је да када су били у питању Кипар и Грчка, мало ко се бринуо за уштеђевине грађана, економисти, аналитичари и чиновници су тврдили да је главно питање очување стабилности, а то значи да се нешто мора жртвовати. Али, чим су се на нишану нашле Немачка и Италија, дошло је време да се „промене правила“.

Питање је само да ли се Дејвид Фолкертс-Ландау заиста брине због италијанских банака или за судбину свог послодавца?

Ако највећа немачка банка подржи промену правила, отпор Меркелове и Шојблеа ће највероватније ускоро бити сломљен. А то значи да ће почети свеевропско спасавање банака, али ће то, као и увек, платити порески обвезници.

Тешко да ће се то свидети многима, али ће дати додатни адут националистима, а то значи да ће спасавање банака продубити подељеност у Европи.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јавни дуг Србије и Европе – Јупитер и волови

3.4 (5) Шта се може закључити на основу искуства из претходних 20 година? Да ће …

Постигнут договор: Спреман план за економски опоравак ЕУ

0 (0) Лидери ЕУ 27 постигли су договор о плану за опоравак и вишегодишњем заједничком …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *