fbpx

Европска унија је у БиХ успоставила гротескан систем етничког патроната и корупције

0
(0)

ЛОНДОН – БиХ је земља која не функционише ни у једном смислу, јер је ЕУ успоставила гротескан систем етничког патроната и корупције, пише британски интернет магазин „Спикед“ /Спајкд/.

У тексту под насловом „БиХ: Ограничења управе ЕУ“, аутора Таре Мекормак, лист напомиње да је БиХ директно под контролом ЕУ кроз ОХР, те да се у БиХ виде ограничења бриселске демократије.

„ЕУ све више управља демократијом у земљама чланицама на различите начине, укључујући потенцирање одређене економске политике, без обзира на политичку и економску реалност, поништава референдуме и покреће ‘меке’ државне ударе као што је случај у Италији и Грчкој“, пише лист и истиче да је БиХ у неком смислу „експеримент у проширеној управи ЕУ чији резултати нису добри“.

Лист констатује да је међународна контрола катастрофална за БиХ, наводећи као примјер поражавајући економски утицај микрокредитних шема ММФ-а и Свјетске банке.

Осврћући се на недавне протесте у више градова у Федерацији БиХ лист оцјењује да „невјероватно непоштену инверзију реалности, чак и по стандардима ЕУ“ представљају реаговања неких европских званичника, укључујући и високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон, шефа британске дипломатије Вилијема Хејга и високог представника ЕУ у БиХ Валентина Инцка, који претежно тврде да грађани БиХ и њихови лидери треба сами да ријеше овај проблем.

„БиХ је створила ЕУ, она је чува и одржава, а директно је контролише кроз ОХР. Запањујући је ниво контроле и мијешања ЕУ у све аспекте политичког живота, укључујући отпуштање изабраних политичара, укидање закона, смјену шефова полиције, судија и министара“, констатује лист.

Лист истиче да је, насупрот увријеженом мишљењу да су „агресивни Срби“ уништили БиХ, истина много произаичнија.

„У контексту распада СФРЈ и стицања независности појединих република од три народа – Срба, Хрвата и босанских муслимана, само су ови задњи хтјели да живе у независној БиХ“, наводи лист.

Лист подсјећа на изјаву Мирослава Бароша, вишег предавача са Универзитета Шефилд Халам у Великој Британији, који је рекао да овлаштења и моћ коју проводи високи представник у БиХ превазилазе моћи колонијалних гувернера из 19. вијека.

 

Спикед, Независне новине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србију до краја године чека још три милијарде евра Вучићевог новог дуга

5 (2) Други пакет помоћи привреди који обухвата двомесечну исплату 60 одсто минималне зараде, што …

Како Весићево “Око соколово” пуни џепове напредњака Мијаиловића и Горана Весића

0 (0) Јавна набавка београдског Паркинг сервиса за куповину џипова „Ранге Ровер“, расписана је са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *