Европски: Хрватска плаћа пензије усташама и домобранима НДХ

Европски: Хрватска плаћа пензије усташама и домобранима НДХ

0
(0)

Више од 13.000 војника некадашње НДХ и чланова њихових породица прима пензију, за шта се годишње издваја више од 45 милиона евра, пише „Јутарњи лист“. Хрватски државни архив од 1993. издаје потврде о учешћу у оружаним снагама НДХ.

За пензије више од 13.000 војника некадашње Независне државе Хрватске и чланова њихових породица се годишње издваја више од 45 милиона евра, показују подаци хрватског Завода за пензионо осигурање. Директор Хрватског државног архива Влатка Лемић изјавила је да та институција од 1993. издаје потврде о учешћу у оружаним снагама НДХ. До краја прошле године је захтев за издавање потврде о учешћу у оружаним снагама НДХ поднело 1.683 особа из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Хрватски парламент је 1993. усвојио измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којима је припадницима оружаних снага НДХ, названим у том закону „домовинска војска“, омогућено да им се свака година проведена у оружаним формацијама рачуна као две године радног стажа. Исти критеријум је примењен на године проведене у ратном заробљеништву, наводи „Јутарњи лист“.

Влатка Лемић тврди да је око 70 одсто грађана који су затражили потврду добило негативан одговор, јер се већина војне грађе НДХ чува у Београду, у Војном архиву Министарства обране.

У Заводу за пензијско осигурање су навели да су за издавање уверења о припадности оружаним снагама НДХ надлежна два удружења грађана – Друштво ратних ветерана Хрватски домобран и Друштво бивших војника регуларне хрватске војске. Тим удружењима су заинтересовани морали доставити потврду Хрватског државног архива или неки други документ, по могућности изворни, да су били припадници снага НДХ.

Они који нису имали никакав писмени документ о припадности тим снагама морали су приложити своју фотографију из оружаних снага НДХ или потврду надлежног Уреда за одбрану и оверене изјаве два сведока. У Заводу за пензијско осигурање тврде да потврде два удружења грађана саме по себи нису биле довољан доказ за остварење повлашћене пензије, већ је посебно тело Завода спроводило доказни поступак, после чега се доносило решење о пензији.

 

 РТС, Јутарњи лист

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Разоран земљотрес у Хрватској: Петриња у рушевинама, погинуло дете (видео)

Разоран земљотрес у Хрватској: Петриња у рушевинама, погинуло дете (видео)

0 (0) Снажан земљотрес осетио се данас поново у Хрватској. 13.10 Још један слабији потрес …

Како је Александар Карађорђевић опростио ратну одштету Хрватима и Словенцима вредну 13 милијарди франака у злату

Како је Александар Карађорђевић опростио ратну одштету Хрватима и Словенцима вредну 13 милијарди франака у злату

4.9 (17) ПОСЛЕДИЦЕ уједињења са Хрватима и Словенцима нису се манифестовале само на политичком плану. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend