Насловна / Свет / Америке / ФБИ „дубоко забринут“, шта то Трамп хоће да објави?

ФБИ „дубоко забринут“, шта то Трамп хоће да објави?

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) саопштио је да је „озбиљно забринут“ у вези са тачношћу поверљивог меморандума о истрази о наводној умешаности Русије у председничке изборе у САД 2016, који председник Доналд Трамп жели да објави у јавности.

АП примећује да је то први јавни коментар ФБИ о меморандуму на четири стране, чији су нацрт израдили републиканци у обавештајном одбору Представничког дома САД, а који је поделио Министарство правде и Белу кућу.

У саопштењу, ФБИ наводи да му је дата само ограничена могућност да прегледа меморандум.

ФБи тврди да су важне чињенице изостављене у меморандуму.

„Озбиљно смо забринути због материјалних пропуста чињенице, која суштински утиче на тачност меморандума“, наводи у саопштењу ФБИ.

Саопштење је уследило неколико сати након што се, како наводи америчка агенција, чуло да је Трамп рекао републиканском посланику да је „100 одсто“ за објаву документа.

Како је у уторак објавио Глас Америке, Одбор за обавештајна питања Представничког дома гласао је по страначкој линији и већински одлучио да се објави републикански меморандум, који показује да у Министарству правде постоји наводна пристрасност и предрасуде против председника Трампа.

У меморандуму, који је саставио председавајући Одбора Девин Нуњес, наводи се да је ФБИ злоупотребио закон о надзору страних обавештајних служби, тако што га је користио да на неприкладан начин дође до налога за прислушкивање, ослањајући се на непроверени досије о Трампу и Русији, који је саставио бивши агент британске обавештајне службе Кристофер Стил.

Неки републиканци који су прочитали меморандум наговестили су да садржи информације које би могле да поремете, па и зауставе, читаву истрагу специјалног истражитеља Роберта Малера о наводном мешању Русије у председничке изборе у САД, коју је Трамп дуго описивао као „лов на вештице“.

Коментаришући меморандум, председавајући Председницког дома Пол Рајан инсистирао је да Одбор само жели да се постара да ФБИ и Министарство правде нису прекршили никаква правила током спровођења истраге.

Документ, међутим, неће бити одмах објављен.

Према закону, председник има пет дана да дозволи јавно објављивање или му се супротстави.
Бела куца је више пута наговестила да се председник залагао за објављивање меморандума, додаје Глас Америке.

Вестионлине, Танјуг

Актуелно

Русија: Ставови Вашингтона не дозвољавају да се реализује договор Путина и Трампа

Ставови САД не дозвољавају да се реализују договори које су постигли председник САД Доналд Трамп …

Трампове присталице објавиле да почињу борбу против – америчког социјализма

* „Амерички социјализам“ је данас оно за шта би гласало 44 одсто Американаца у узрасту од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons