ФБИ објавио тајне папире о Тесли: „Зрак смрти“ није мит!

0
(0)

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) објавио је документа о Николи Тесли 73 године пошто је америчка влада запленила пуна два камиона његових ствари.

Поверљиви документи (можете их погледати овде) објављени су на основу Закона о слободи информација и потврђују оспораване наводе да је ФБИ запленио Теслину имовину, али и откривају да је влада САД заиста била заинтересована за његов „зрак смрти“ – оружје које је Тесла наводно осмислио.

Документи на које се дуго чекало потврђују и да је ФБИ планирао да ухапси Теслиног члана породице, за ког су веровали да жели да се домогне непроцењиво вредних белешки славног изумитеља. У питању је Сава Косановић, Теслин нећак, дипломата, касније и министар унутрашњих послова Краљевине Југославије.

Такође, све ове године веровало се да је Никола Тесла умро у 85. години живота у свом апартману у хотелу Њујоркер 7. јануара 1943. али новообјављени документи наводе да је умро заправо 8. јануара.

Међу папирима се могу наћи и детаљи о томе како је америчка влада покупила сву Теслину имовину, запечатила све папире и донела их у складиште на Менхетну. У тадашњем извештају се износи забринутост да, пошто је Тесла натурализовани грађанин САД, можда немају право на његову имовину, али сматрају да би могли да задрже материјале од било које друге обавештајне агенције „на барем два дана“.

 

Међу објављеним документима је и писмо упућено Џ. Едгару Хуверу, првом директору ФБИ, у ком се истиче значај чланка у ком Тесла говори о „зраку смрти“ и његовом потенцијалном „кључном значају“ за будућа ратовања. Препоручује се да Тесла “константно буде под присмотром”, како би се заштитио од “страних непријатеља” који би могли бити заинтересовани за „тајну о тако непроцењивом инструменту“.

Меморандум у документима ФБИ датиран је на 9. јануар 1943. и у њему стоји да је Тесла изводио многе експерименте везане за бежично преношење струје, познато као „зрак смрти“. Теслин штићеник Блојс Фицџералд рекао је у разговору са једним америчким државним функционером, да му је проналазач само месец дана пре своје смрти рекао да је те експерименте усавршио. Фицџералд је такође говорио о некаквом револуционарном дизајну торпеда.

Раније се мислило да „зрак смрти“ не постоји, а ФБИ је тврдио да нико од њихових агената није истраживао Теслине документе, нити имао у поседу иједан од њих.

Иначе, међу документацијом коју су обавештајци прикупљали о Тесли налазе се и бизарне ствари – ту је и једно писмо из педесетих година, где се говори о његовим изумима, као и машини која је направљена по његовим нацртима 1950. године и којом се одржавала „интерпланетарна комуникација“ и „комуникација са свемирским бродовима“.

„Свемирци су посетили Теслине инжињере више пута и рекли су нам да је он са Венере, да је донет на ову планету 1856. године као беба и да је остављен код господина и госпође Тесле у далекој планинској регији која се данас зове Југославија“, пише у том писму.

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мишел Онфре: Либерализам дословно убија Европу

5 (3) Причало се да ће нас либерализам оспособити да се такмичимо са Русијом, Кином …

Пуштена у рад прва 5Г базна станица у Србији

2.9 (84) Kомпанија Теленор пустила је у Научно-технолошком парку у Београду у рад прву 5Г …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend