Фејсбук: Тачно је, пратили смо наше кориснике

Фејсбук: Тачно је, пратили смо наше кориснике

Фејсбук  је признао да је пратио које интернет странице посећују њихови корисници чак и пошто су се одјавили са свог профила на најпопуларнијој друштвеној мрежи

Друштвена мрежа Фејсбук се огласила поводом недавног скандала да шпијунирају своје кориснике и када се они излогују са профила. Фејсбук  је признао да је пратио које интернет странице посећују њихови корисници чак и пошто су се одјавили са свог профила на најпопуларнијој друштвеној мрежи, пише Даилy Маил .

У последњем скандалу око повреде приватности, највећа светска друштвена мрежа била је присиљена да потврди да је непрестано пратила више од 750 милиона својих корисника , чак и када су посећивали друге интернет странице.

Фејсбук  наводи како је огроман пропуст у поштовању приватности корисника заправо – грешка па да се софтwаре који је пратио и слао информације компанији аутоматски учитао у корисничке компјутере.

Већина корисника би помислила да Фејсбук престаје да их нагледа када напусте свој профил, али је технолошки блогер, Ник Чубриловић, открио како у ствари и није тако .

Штавише, информације о виртуалном кретању корисника су редовно биле слате на Фејсбук -ове сервере, а оне могу да вреде милијарде долара уколико се искористе за стварање “циљаних маркетиншких кампања”.

Фејсбук тврди како је “поправио грешку” па је и захвалио Чубриловићу на откривању исте истовремено наводећи како то и није био пропуст.

Подсетимо, Чубриловић је открио да се приликом пријављивања на Фејсбук на корисничком компјутеру стварају подаци, познатији као цоокие, који прате које интернетске странице корисник посећује.

То и даље постоји иако Фејсбук тврди да цооки више не шаљу информације серверима када је корисник одјављен. Уколико сте пријављени на Фацебоок сервери ће примати информације о вашем кретању све док их ручно не избришете са компјутера.

– Постављамо цоокие на компјутер корисника – рекао је ПР Фејсбука-а и признао да неки од тих података шаље информације о адреси компјутера и страницама које корисник посећује иако је одјављен с Фејсбук профила.

– Три од тих цоокие неповратно садржи јединствене идентификаторе када се корисник одјави са Фејсбука. Нисмо их спремали за одјављене кориснике и нисмо могли да користимо те информације – рекли су из Фејсбука-а.

Из најмасовније друштвене мреже су поручили да је “пропуст” исправљен тако да цоокие више не шаље информације.

– Средили смо да цооки у будућности више не укључују јединствене информације када се корисник одјави – закључио је ПР Фејсбукак-а.

 

Новости

 

[youtube id=”M17V4uNo4n8″ width=”600″ height=”350″]

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Како су "Новости" пре затварања бирачких места знале да је "ДА" победило на референдуму?!

Како су “Новости” пре затварања бирачких места знале да је “ДА” победило на референдуму?!

Вечерње новости, чији је главни и одговорни уредник Милорад Вучелић, „пораниле“ су са резултатима гласања …

СИНОЋНИ ХАОС ИСПРЕД РИK-А: Полиција хапсила демостранте, данас се одржава велики протест против крађе! (видео)

СИНОЋНИ ХАОС ИСПРЕД РИK-А: Полиција хапсила демостранте, данас се одржава велики протест против крађе! (видео)

Полицајци у цивилу легитимисали су активисте покрета “1 од 5 милиона” и око 23:30х привели …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *