Фејсбук: Тачно је, пратили смо наше кориснике

0
(0)

Фејсбук  је признао да је пратио које интернет странице посећују њихови корисници чак и пошто су се одјавили са свог профила на најпопуларнијој друштвеној мрежи

Друштвена мрежа Фејсбук се огласила поводом недавног скандала да шпијунирају своје кориснике и када се они излогују са профила. Фејсбук  је признао да је пратио које интернет странице посећују њихови корисници чак и пошто су се одјавили са свог профила на најпопуларнијој друштвеној мрежи, пише Даилy Маил .

У последњем скандалу око повреде приватности, највећа светска друштвена мрежа била је присиљена да потврди да је непрестано пратила више од 750 милиона својих корисника , чак и када су посећивали друге интернет странице.

Фејсбук  наводи како је огроман пропуст у поштовању приватности корисника заправо – грешка па да се софтwаре који је пратио и слао информације компанији аутоматски учитао у корисничке компјутере.

Већина корисника би помислила да Фејсбук престаје да их нагледа када напусте свој профил, али је технолошки блогер, Ник Чубриловић, открио како у ствари и није тако .

Штавише, информације о виртуалном кретању корисника су редовно биле слате на Фејсбук -ове сервере, а оне могу да вреде милијарде долара уколико се искористе за стварање „циљаних маркетиншких кампања“.

Фејсбук тврди како је „поправио грешку“ па је и захвалио Чубриловићу на откривању исте истовремено наводећи како то и није био пропуст.

Подсетимо, Чубриловић је открио да се приликом пријављивања на Фејсбук на корисничком компјутеру стварају подаци, познатији као цоокие, који прате које интернетске странице корисник посећује.

То и даље постоји иако Фејсбук тврди да цооки више не шаљу информације серверима када је корисник одјављен. Уколико сте пријављени на Фацебоок сервери ће примати информације о вашем кретању све док их ручно не избришете са компјутера.

– Постављамо цоокие на компјутер корисника – рекао је ПР Фејсбука-а и признао да неки од тих података шаље информације о адреси компјутера и страницама које корисник посећује иако је одјављен с Фејсбук профила.

– Три од тих цоокие неповратно садржи јединствене идентификаторе када се корисник одјави са Фејсбука. Нисмо их спремали за одјављене кориснике и нисмо могли да користимо те информације – рекли су из Фејсбука-а.

Из најмасовније друштвене мреже су поручили да је „пропуст“ исправљен тако да цоокие више не шаље информације.

– Средили смо да цооки у будућности више не укључују јединствене информације када се корисник одјави – закључио је ПР Фејсбукак-а.

 

Новости

 

[youtube id=“M17V4uNo4n8″ width=“600″ height=“350″]

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Подсећање: 10. септембра 2012. Берлин – Потписан меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике

4.8 (4) Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна РWЕ потписали су данас, 10. септембра …

Највеће поплаве на Косову и Метохији задњих 50 година, преко 200 Срба заробљено у кућама без струје, воде и хране!

5 (2) Тренутно се дешавају највеће поплаве на Kосову и Метохији у последњих 50 година. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend