fbpx
Насловна / Став / Фекетић у предизборној кампањи
Фекетић у предизборној кампањи 1

Фекетић у предизборној кампањи

Дуго најављивани превремени избори за Скупштину Србије проглашавани су унапред решеним. Годину и по дана владе Вучић–Дачић резултовало је разореним институцијама, дезавуисаним Уставом, новим милијардама дуга, веома ослабљеном опозицијом, али и наводно огромним рејтингом СНС-а и њиховог председника. Потребно је међутим истаћи чињеницу да овај наводно велики рејтинг није последица било каквих реалних успеха у економији или политици, већ у Европи незабележене чињенице да лично председник највеће партије контролише и координира све обавештајне и безбедносне службе у држави. Две од њих су однедавно и обезглављене (баш у време избора), што додатно појачава сумње да може постојати њихова злоупотреба у унутрашње политичке сврхе.

У таквој ситуацији, кад су новчани токови централизовани и везани за државни буџет, није ни чудо што највећи број мањих странака гледа да се некако пришљамчи Вучићу и добије неко парче власти и буџетских пара за себе. Да се разумемо, странке попут СПО, ЛДП и ЛСВ имају пуно право jер је СНС преузео њихову политику. Борис Тадић и Мики Ракић, као нека врста кооснивача СНС-а, такође имају право да сутра буду део нове власти са њима. ДСС због објективних разлога (оне амбасаде из 2008) не може баш да уђе у републичку власт, али биће са њима у Београду, Новом Саду и где год је могуће. СПС, тврди Вучић у интервјуу „Глобусу”, мора да буде власт због Руса. Итд.

Суштина је дакле да сем Двери и онога што је преостало од Демократске странке, сви остали чекају у ред да их ППВ некако укључи у власт и припусти ка државном буџету. Стога се спекулисало да ће избори бити досадни и предвидљиви. Но Србија ипак није Црна Гора, иако се многима чини да тај модел владавине могу да преместе из Подгорице у Београд. Кампања још није ни почела, а већ се десио један од оних неочекиваних земљотреса који често могу да поремете све планове.

Суботњи Вучићев „излазак на терен“ код Фекетића претворио се од планиране пи-ар акције у ноћну мору за актера. Наиме, шта иначе тражи потпредседник владе, који је на терену по мећави чак и без капе, у акцији спасавања људи коју обављају професионалци? Прво правило у таквим случајевима јесте да се са места удаље сви они који могу да сметају и да акцију обављају искључиво за то обучене и адекватно припремљене особе. Дакле, свима је јасно да је уз камеру која се ту „случајно затекла“, неко покушао да од трагичне и опасне ситуације на морално контроверзан начин гради политичке поене и зида рејтинг. А некако се ту случајно затекао и најпопуларнији Србин на свету Новак Ђоковић…

Међутим, у врло кратком року реаговала је интернет заједница у Србији. У свега неколико сати „Фејсбук”, „Твитер”, портали и електронски сандучићи преплављени су најдуховитијим могућим варијацијама на тему режираног спасавања. Одједном је испловио онај дух који је красио студентске и грађанске протесте из 1996–1997. и донео на десетине идеја којима се исмева ова злосрећна пи-ар акција. Гомила слика са Вучићем као Суперменом, Хулком, спасиоцем, Чика Спасојем итд., кулминирала је спотом у коме је глумац Срђан Милетић (својевремено је радио серијал „Никад извини”) дописао измишљени дијалог Вучића док носи дете. Чак су се појавиле и десетерачке песме о великом подвигу. До касне вечери пола Србије је умирало од смеха, а „Вукајлија”, „Њуз нет” и остали хумористички портали бележили су рекордне посете.

Уследио је још гори покушај „контроле штете“. Једанаест година после „Сабље” са језом смо осетили исти цензорски рукопис који је тада цензурисао писане и електронске медије, а данас је кренуо на интернет. Неко је сматрао мудрим да крене у замашну акцију скидања свих пародија које користе РТС материјал из Фекетића. То је међутим изазвало нови талас пародија и исмевања самог покушаја цензуре, али и оштру реакцију новинарских удружења и других бораца за слободу изражавања. На крају је сам главни актер морао да окачи поменути видео и да покуша да демантује како је цензура потекла од њега.

Врло је вероватно да су опозициони кругови помогли у ширењу, а можда и у креирању материјала. Но без обзира на то, ово је чини се први случај који је заиста показао нарасли медијски и политички потенцијал друштвених мрежа у Србији. О политичком потенцијалу друштвених мрежа доста је говорено у вези са тзв. арапским пролећем. Србија је по броју фејсбук налога у односу на кориснике интернета једна од водећих земаља света. Овде се оперише са преко три милиона налога и чини се да је случај „Супермен из Фекетића“ обележио почетак стварне политичке употребе друштвених мрежа у Србији.

Овај случај је међутим отворио и питања о томе да ли ће цензура, таблоидизација и бесконачни пи-ар постати будућност српског јавног простора. За месец и по дана и о томе треба да одлучујемо.

Виши научни сарадник, Институт за европске студије

 
Миша Ђурковић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВЕЛЕИЗДАЈНИК је одбрану државе и народа свео на идиотизам "и Србија да добије нешто" 11

ВЕЛЕИЗДАЈНИК је одбрану државе и народа свео на идиотизам „и Србија да добије нешто“

Договор Београда и Приштине подразумева да и једна и друга страна подједнако изгубе, да би …

Разговорају о слободи медија док се отпуштају "неподобне" новинарке и укидају емисије… 12

Разговорају о слободи медија док се отпуштају „неподобне“ новинарке и укидају емисије…

Иницијатива Не давимо Београд сматра да је отпуштањем новинарки Сузане Трнинић и Татјане Војтеховске са …

5 Коментара

  1. kao da su znali da će biti kijameta pa su odredili prevremene izbore za mart i to predizbornu kampanju usred zimskog kijameta

  2. Kako fegetići vole iz toplog da pljuju na nekoga ko je na hladnom…

  3. Kote zove Obama, Idi Spasavaj Narod jebote Otac, sta seres tu prako Mobilnog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *