Financial Times: „Кинески самит“ у Будимпешти изазива неповерење у Западној Европи

0
(0)

ШЕСТО окупљање лидера Кине и 16 земаља централне и источне Европе у Будимпешти изазива све веће неповерење и забринутост у западноевропским земљама. Док за Мађарску иницијатива представља „отварање ка истоку“, за Србију учвршћење „поузданог пријатељства“, а за Пољску „огромну могућност“, у престоницама земаља ЕУ чују се заједљиви коментари, пише британски лист Financial Times.

Европске дипломате страхују да Пекинг може да искористи иницијативу да подрије прописе ЕУ, користећи растуће тензије између источног и западног дела Уније.

Покретач иницијативе била је способност Кине да финансира и гради путеве, железнице, електране и другу инфраструктуру која је била потребна неким сиромашнијим земљама централне и источне Европе.

Обим деловања те иницијативе је, међутим, почео да се прелива и у политичке и стратешке области, изазивајући неповерење међу неким западноевропским силама, наводи Financial Times.

Европски званичник, који је тражио да остане анониман, рекао је да се иницијатива 16+1 суочава са више ствари.

„Неке од њих се тичу надлежности ЕУ, или залазе у нове области у којима већ постоје иницијативе ЕУ и Кине. А ми видимо само врх леденог брега“, рекао је дипломата.

Док се 16 земаља Мађарска, Бугарска, Румунија, Пољска, Србија, БиХ, Хрватска, Словенија, Словачка, Албанија, Македонија, Црна Гора, Чешка, Литванија, Летонија и Естонија – припремају за самит у Будимпешти, јасно је да је Кина све успешнија у тим земљама, наводи Financial Times.

„Центар равнотеже светске економије се помера од западу ка истоку. Иако се то и даље негира у западном свету, негирање не изгледа разумно“, рекао је у октобру мађарски премијер Виктор Орбан.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Вухану се живи као да короне никад није ни било. Заборавили и на маске

5 (5) “Хиљаде људи на фестивалу”, “Парти без маски”…, то су ових дана неки од …

Помпео: Сједињене Државе Кину сматрају својим главним непријатељем у свету

5 (1) * Амерички државни секретар био је најдиректнији досад: „Кинески режим и Комунистичка партија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend